Skolministern: Viktigt att kraven på insyn inte blir betungande

Regeringen vill inte att offentlighetsprincipen ska gälla för friskolor och stryker direktiv i en pågående utredning. I stället vill Tidöpartierna införa en så kallad insynsprincip. ”Det är viktigt att kraven på insyn tar hänsyn till den verklighet som många skolor lever i och inte blir orimligt betungande”, säger skolminister Lotta Edholm (L) i en skriftlig kommentar till Altinget.

Offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för till exempel mindre fristående skolor, menar skolministern. En åsikt som inte delas av Idéburna skolors riksförbund som välkomnat offentlighetsprincipens införande. 
Offentlighetsprincipen lämpar sig dåligt för till exempel mindre fristående skolor, menar skolministern. En åsikt som inte delas av Idéburna skolors riksförbund som välkomnat offentlighetsprincipens införande. Foto: Tim Aro/TT
Rebecka Prahl

Skolinformationsutredningen ska inte längre titta på införandet av en offentlighetsprincip i fristående skolor, meddelar utredare Ulrika Geijer i en intervju med Altinget. I stället ska en så kallad insynsprincip utredas, vilket tidigare framgått av Tidöavtalet.

Altinget har sökt skolministern som återkommit med skriftliga svar.

Hur ska insynsprincipen fungera till skillnad från offentlighetsprincipen? 

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00