Skogsstyrelsen vann mot Södra

KORTNYTT. Skogsstyrelsen har rätt att publicera avverkningsanmälningar på webben, slår Kammarrätten fast. Södra anser att domen är ett bakslag för integriteten.

Johanna Alskog

Skogsstyrelsen har rätt att publicera kartor över avverkningar på webben, enligt en dom från kammarrätten. Publiceringen är inte så integritetskänslig att det skulle förhindra en publicering, anser domstolen. Därmed upphävs domen som förvaltningsrätten som ansåg att skogsägare av integritetsskäl hade rätt att motsätta sig digital publicering av avverkningsuppgifter.

– Det är positivt att vi får vägledning från kammarrätten. Även om det funnits synpunkter är informationen användbar och efterfrågad av skogsbruket, säger Patrik André, chef för enheten för geografisk information på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Men skogsägarföreningen Södra, som har varit ombud för en markägare som överklagat publiceringen, anser att domen är ett bakslag för integriteten:

– Det är uppenbart att kammarrätten inte satt sig in i den enskilde markägarens situation. I dag används uppgifterna av olika intressegrupper som har som mål att stoppa pågående markanvändning. Vi är inte emot att avverkningsanmälningar hanteras som offentlig handling, utan vänder oss emot det sätt informationen tillgängliggörs, säger Södras ordförande Lena Ek i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: "Skogsstyrelsen fortsätter publicera avverkningsanmälningar"

Domen gäller nuvarande lagstiftning. Från den 25 maj gäller nya regler.

– Hur det blir med publiceringen efter det håller vi på att utreda, säger Patrik André på Skogsstyrelsen.

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00