Debatt

"Skogsstyrelsen fortsätter publicera avverkningsanmälningar"

DEBATT. Skogsstyrelsen fortsätter att publicera avverkningsanmälda områden digitalt. Förankring och kommunikation kunde ha gjorts bättre, men vi är övertygade om att alla tjänar på öppenhet kring vad som händer i skogen, skriver Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Foto: Skogsstyrelsen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Herman Sundqvist
generaldirektör Skogsstyrelsen

Sedan februari i år kan avverkningsanmälda områden ses i några av våra kartor på internet. Med facit i hand inser vi att detta skulle ha kommunicerats tydligare och att synpunkter från skogsägarna borde ha tagits in. Vår slutsats, att publicera, hade förmodligen blivit densamma, men vi hade troligen uppnått en större förståelse för fördelarna med digital publicering.

Att avverka skog är inget att skämmas över. Det är bra att vi i Sverige brukar skogen och värdet av alla dess nyttor är en bas för vårt välstånd. Skogsägare är i regel bra på att sköta sin skog. Planerade avverkningar är därför inget som vi ser ska hemlighållas. Vägen framåt är inte att dölja det man gör, då öppenhet bidrar till förståelse för hur skogsbruk går till. Det borde hela skogssektorn bejaka.

Många fördelar med publicering

Syftet med att avverkningar ska anmälas i förväg är bland annat att natur- och kulturmiljövårdens intressen ska kunna tillvaratas. Inte minst därför är öppenhet kring var det ska avverkas rimligt. Dessutom, tack vare digital publicering;

  • Blir det lättare för skogsbolag, skogsägarföreningar, kommuner, myndigheter, universitet, plantskolor och miljöorganisationer att få underlag till skogsbruksplanering, markanvändning, forskning eller följa avverkning där det finns höga naturvärden.

  • Blir det enklare för skogsägare och deras ombud att kontrollera om anmälan kommit in, få en snabb överblick och effektivisera avverkningarna.

  • Möjliggörs för ett avverkande företag eller skogsförvaltare att säkra att ett område är anmält för avverkning, vilket de är skyldiga att göra enligt timmerförordningen.

  • Möjliggörs ytterligare förenklingar och samordning för skogsägare och ombud samtidigt som vår administration effektiviseras.

Att avverka skog är inget att skämmas över. 

Alla kan begära ut en avverkningsanmälan med hänvisning till offentlighetsprincipen. Det är vanligt att så sker. Men, vi har med hänsyn till integriteten valt att inte publicera namn, adress eller detaljer ur anmälan eller ur den inlämnade kartan digitalt. Det är enbart de yttre gränserna för de ytor som anmälts för avverkning i ett visst område som visas.

Mer information om naturvärden är viktig

I debatten lyfts att miljöorganisationer använder kartorna för att söka efter höga naturvärden i planerade avverkningar. Om skogsägaren inför avverkningen får information om naturvärden som saknats i den egna planeringen kan avverkningsplanen behöva revideras, med ekonomiska konsekvenser och försvårade virkesleveranser som följd. Samtidigt är exempelvis information om ett nybyggt havsörnsbo med ungar i det avverkningsplanerade området alltid viktig att få. Oavsett när den kommer. För i skogspolitiken där frihet under ansvar väger tungt förväntas skogsägare ta hänsyn till naturvärden.

Öppenhet ökar förståelsen

Vare sig om vi publicerar digitalt eller inte så kommer äganderätten, eller snarare markägarens respektive samhällets ekonomiska ansvar för naturvärden att diskuteras. Det är en viktig diskussion och vi uppmuntrar att den förs. Att den skulle gagnas av att begränsa öppenheten kring var skog ska avverkas tror inte vi. Öppenhet kring något av det mest naturliga vi gör i Sverige – att bruka skogen – kan bara gynna förståelsen för vad skogsbruk är och hur det ska utföras för att uppnå de skogspolitiska målen.

Dokumentation

Delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected].


Nämnda personer

Herman Sundqvist

Generaldirektör Skogsstyrelsen
Jägmästare, Skoglig doktor (Sveriges Lantbruksuniversitet, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00