Sjukvårdsministern: ”Vill se väsentligt lägre tidsgränser i vårdgarantin”
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) sneglar på Danmark när det gäller nya tidsgränser för vårdgarantin. ”De har ett intressant system som uppenbarligen får bättre drivkraft i systemet”, säger hon till Altinget.
Linda Berglund
Redaktör Altinget Vård och hälsa samt Altinget OmsorgSom Altinget berättat tidigare har regeringen haft för avsikt att utreda tidsgränserna i vårdgarantin. Dagens 90 dagar för ett första besök inom specialistvården och tid för operation inom 90 dagar efter beslut om behandling ska kortas avsevärt.
För två år sedan föreslog utredare Gunilla Gunnarsson att den tiden skulle kortas till 60 dagar, men det räcker inte enligt Acko Ankarberg Johansson.
– Vi tycker inte att det är tillräckligt. Den ska vara väsentligt lägre, säger hon.
Hur mycket lägre blir däremot upp till den ännu inte presenterade utredaren att avgöra, men de danska tidsgränserna skulle kunna vara en förebild. Från och med nästa år kommer Danmark att ha en behandlingsgaranti på 30 dagar. Garantin gäller dock bara om det finns ett privat sjukhus som kan erbjuda utredning eller behandling.
Däremot ingår inte vårdgarantins tidsgräns för primärvården i uppdraget. Den ville Gunilla Gunnarsson förlänga från tre dagar till sju dagar, något som även Riksrevisionen påpekat. Men Acko Ankarberg Johansson anser att tidsgränserna blir mindre intressanta om alla får en fast läkarkontakt inom primärvården.
– Vi väljer att lämna det åt sidan, samtidigt som vi också arbetar mer med att se till att vi faktiskt får en större primärvård så att det kommer ner till 1 100 patienter per distriktsläkare. Jag tror att de åtgärderna är mer relevanta för att få en balans i systemet än att när det gäller primärvård prata om tider och tidsgränser.
Regeringen vill också se en lagstadgad tidsgräns på 30 dagar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Tidsgränsen ska gälla en första bedömning och sedan ytterligare maximalt 30 dagar till fördjupad utredning eller behandling.
I utredningen ingår också Tidöavtalets punkt om en fast läkarkontakt inom specialistvården och att utreda hur en statlig engångsinsats ska kunna se ut för att korta vårdköerna. Riksrevisionen kritiserade den första kömiljarden för att vara ineffektiv statlig styrning, men Acko Ankarberg Johansson säger att det är två olika saker.
– Om man ger engångsinsats till pengar så är det en annan sak. Här vill jag göra en engångsinsats för att ta bort alla de köer som vi har byggt upp under väldigt många år.
Utredningen ska lämna förslag kring en statlig engångsinsats senast den 2 januari nästa år. Vårdgarantiförslagen ska lämnas i maj 2026.