Sjöstedt (SD): M behöver stänga dörren till C och L

TAKTIK. SD:s ekonomisk-politiska talesperson menar att det enda realistiska alternativet för Ulf Kristersson att bli statsminister är att samarbeta med SD. Men att M då måste stänga dörren till C och L.

Det är tre år kvar till nästa ordinarie val. Men redan nu pågår en positionering bland partierna och för flera partier väntar ett vägval kring vilka partier de ska samarbeta med. Liberalerna och Centerpartiet gick förra gången till val för en alliansregering men slutade med att stödja Stefan Löfven som statsminister. 

Läs också: Efter 131 dagar har Sverige en regering (januari 2019)

Moderaterna och Kristdemokraterna misslyckades med försöket att få till en minoritetsregering. Medan inget av partierna var berett att förhandla med  Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Dubbla dörrar öppna

När Altinget träffar SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt på Kvalitetsmässan i Göteborg ger han sin bild av läget framåt. Han menar att Moderaterna fortfarande vacklar kring vilken väg partiet ska välja men att partiet kommer att behöva välja sida.

– Jag kan förstå att Moderaterna vill hålla två dörrar öppna. Det är ren överlevnadsinstinkt i någon mening. Å ena sidan ser de att de kan locka hem C och L, å andra sidan har de möjligheten att göra upp med oss. Det är klart att ju närmre nästa val vi kommer desto omöjligare kommer det att bli att ha en sån ordning, säger han.

Väljarna

Han menar att det blir svårt för väljarna att motivera ytterligare någon typ av överenskommelse efter nästa val.

– Nu har vi haft en decemberöverenskommelse och en januariöverenskommelse. På något sätt blir det som att väljarnas röster inte spelar någon roll för sen sätter sig de här och hittar på något ändå, säger han och tillägger:

– Om Moderaterna går in i valrörelsen med beskedet “att vi får se” så tror jag att de kommer att lida väldigt stor skada av det. Jag förstår att de försöker hålla två dörrar öppna så länge de kan. Men förr eller senare kommer det att bli omöjligt.

Tror på samarbete

Oscar Sjöstedt tror också att Moderaternas val i slutändan kommer att falla på att samarbeta med KD och SD framför C och L.

– De behöver stänga en av dörrarna och det enda som är realistiskt eftersom spelplanen ser ut som spelplanen gör är att säga att Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson får sätta sig ned och diskutera formerna för ett regeringsunderlag.

Inga ministerposter

Vilka former ett sådant samarbete i sådant fall kommer att ha är dock inget Sjöstedt kan precisera än. Men han menar att det inte är ett krav från Sverigedemokraternas sida att sitta i regeringen.

– För oss är det inte viktigt med fina titlar och statsrådsposter utan det är formerna för ett regeringsunderlag och inriktningen på politiken. Sedan kan vi stötta ett sådant förslag, säger han.

Forrige artikel Hon ska leda miljöorganisationerna i Europa Hon ska leda miljöorganisationerna i Europa Næste artikel Gd ska utreda statens it-arbete Gd ska utreda statens it-arbete