Sis: Hon ska göra det ingen tidigare klarat av 

INTERVJU. Statens institutionsstyrelse (Sis) tvångsvårdar unga kriminella och vuxna missbrukare. Det har länge ryktats om att myndigheten har dålig personalsäkerhet, droger på boendena och behandling utan vetenskaplig grund. Elisabet Åbjörnsson Hollmark är gd:n som ska vända skutan. 

Foto: Marie Lundahl/Altinget
Marie Lundahl

– Vår målgrupp tillhör samhällets mest utsatta: missbrukare och unga, säger generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark till Altinget.

– 70 procent av våra ungdomar har en psykiatrisk diagnos. Av dem har cirka 40 procent två diagnoser och av dem har 20 procent tre, säger hon.

Kritik från Statskontoret

Förra året gjorde Statskontoret en översyn av myndighetens verksamhet. Rapporten kom i mars och ger kritik mot delar av arbetet.

Varför har myndigheten de här bristerna?

– Det har varit en svag styrning och ledning, för få armar och ben på huvudkontoret. Det finns riktlinjer för verksamheten, men man har inte fullföljt implementeringen, eller följt upp och sett att det fungerar, säger Åbjörnsson Hollmark.

Läs hela artikeln om hur Sis ska bekämpa drogerna på boendena och få fler att arbeta som behandlingsassistent, på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här. 

Nämnda personer

Elisabet Åbjörnsson Hollmark

Generaldirektör Statens institutionsstyrelse (Sis)
jur. mag. (Stockholm uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00