Second hand-butiker slår igen

SKATTER. Efter Skatteverkets beslut att de ideella organisationerna ska betala moms på försäljningen i sina second hand-butiker läggs nu butiker ned.

Röda Korset stänger sina butiker i Umeå, rapporterar SVT:s Västerbottensnytt. Av organisationens tre butiker på orten har en gjorts om till kommersiell butik. De två andra läggs ned så snart hyreskontrakten löper ut. Tio anställda och 200 volontärer berörs av nedläggningen.

– Det går inte att beskriva hur förfärligt det här är, säger Anna-Marja Hagner, verksamhetsutvecklare på Röda Korset i Umeå, till Västerbottensnytt.

Efter att EU-kommissionen i flera år kritiserat Sverige för att ideella sektorn inte behöver betala moms tog Högsta förvaltningsdomstolen i september 2013 ställning till om en idrottsförenings loppmarknad konkurrerar med kommersiella butiker, och därmed är momspliktig enligt EU:s regler. Domstolen kom fram till att föreningen, Ullareds IK, slipper moms på försäljningen. Loppmarknaden hade öppet två timmar en dag i veckan och kunde därmed inte anses konkurrera med kommersiella butiker, ansåg domstolen.

I september förra året tolkade Skatteverket domen i ett ställningstagande: Bara de butiker som har öppet mindre än 24 timmar i veckan, och där minst 60 procent av personalen arbetar ideellt, slipper betala moms.

 

Skatteverkets ställningstagande

 

Forrige artikel Låg trygghet och studiero vanligaste bristerna Næste artikel Nu kan Costa Rica kosta rika

"Bra att Cuf skäms – det gör vi också"

SLUTREPLIK. En student. En kändis. En pensionär. En överläkare. En byggarbetare. En brorsa. Det gemensamma är att de köper tillgång till en annan människas kropp, oftast en kvinnas. Prostitution är inte ett uttryck för ett fritt val, skriver Centerkvinnorna och C-ledamöter.