Second hand-butiker slår igen

SKATTER. Efter Skatteverkets beslut att de ideella organisationerna ska betala moms på försäljningen i sina second hand-butiker läggs nu butiker ned.

Kristina Gauthier Reberg

Röda Korset stänger sina butiker i Umeå, rapporterar SVT:s Västerbottensnytt. Av organisationens tre butiker på orten har en gjorts om till kommersiell butik. De två andra läggs ned så snart hyreskontrakten löper ut. Tio anställda och 200 volontärer berörs av nedläggningen.

– Det går inte att beskriva hur förfärligt det här är, säger Anna-Marja Hagner, verksamhetsutvecklare på Röda Korset i Umeå, till Västerbottensnytt.

Efter att EU-kommissionen i flera år kritiserat Sverige för att ideella sektorn inte behöver betala moms tog Högsta förvaltningsdomstolen i september 2013 ställning till om en idrottsförenings loppmarknad konkurrerar med kommersiella butiker, och därmed är momspliktig enligt EU:s regler. Domstolen kom fram till att föreningen, Ullareds IK, slipper moms på försäljningen. Loppmarknaden hade öppet två timmar en dag i veckan och kunde därmed inte anses konkurrera med kommersiella butiker, ansåg domstolen.

I september förra året tolkade Skatteverket domen i ett ställningstagande: Bara de butiker som har öppet mindre än 24 timmar i veckan, och där minst 60 procent av personalen arbetar ideellt, slipper betala moms.

 

Skatteverkets ställningstagande

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00