Skatteutskottet kräver besked om second hand-butiker

SKATTER. Finansministern kallas till riksdagens skatteutskott för att redogöra för vad hon kommer att göra för att den ideella sektorn inte ska raseras när organisationernas second hand-butiker måste betala in moms till staten.

Kristina Gauthier Reberg

På initiativ av utskottsordförande Per Åsling (C) beslutade skatteutskottet på torsdagen att kalla finansminister Magdalena Andersson (S) till utskottets möte på torsdag nästa vecka.

– Anledningen är att hon i svar på skriftliga frågor säger att hon inte för närvarande planerar att vidta några åtgärder, säger Per Åsling.

Finansministern har flera gånger svarat riksdagsledamöter att hon ”anser att de ideella organisationernas verksamhet är mycket värdefull och att dessa organisationer bör främjas”. Hon har också bedyrat att hennes ambition är ”att säkerställa att det finns goda förutsättningar för ideella organisationer att skapa intäkter till sin verksamhet, exempelvis genom second hand-försäljning”.

Samtidigt har hon skrivit i svaren: ”För närvarande avser jag emellertid inte att vidta några omedelbara åtgärder.”

Fakta
EU-kommissionen har i flera år kritiserat Sverige för att ideella sektorn inte behöver betala moms. Men EU tillåter undantag från moms när en organisation samlar in pengar, om det inte riskerar att snedvrida konkurrensen.
   I september 2013 slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom att Ullareds IK inte ska betala moms på försäljning på loppmarknad två timmar i veckan, som sköts av oavlönade föreningsmedlemmar. Men EU-reglerna tillåter inte att försäljning i ideella second hand-butiker som har öppet varje dag och har anställd personal slipper momsen, ansåg domstolen.
   I september förra året tolkade Skatteverket domen i ett ställningstagande: Ideella organisationers butiker som har öppet mer än 24 timmar i veckan ska betala moms på försäljningen. För att butikerna ska slippa moms måste också minst 60 procent av personalen jobba där ideellt.

Det duger inte, tycker Per Åsling.

– Det krävs snabba och resoluta insatser annars krackelerar den ideella sektorn, säger han.

Skatteutskottet har tidigare haft besök av Magdalena Anderssons statssekreterare Charlotte Svensson och tjänstemän från finansdepartementet för att få klarhet i vad regeringen gör för att rädda second hand-butikerna som intäktskälla för de ideella organisationerna.

– Det var inget nytt som kom fram där, säger Per Åsling (C).

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00