SD:s största tapp någonsin – “Ett svårt slag för partiet”

OPINION. Efter framgång på framgång så backar Sverigedemokraterna över fem procentenheter i SCB:s mätning. Det är ett rekordstort tapp för partiet som inte är vant vid opinionsmässiga bakslag.

De senaste 10 åren har Sverigedemokraterna vuxit från ett småparti till att utmana Moderaterna om andraplatsen i opinionen. Men i den senaste SCB-mätningen vänder opinionsvinden och partiet backar hela fem procentenheter, till 17,1 procent.

– Det här är ett svårt slag för Sverigedemokraterna. Det är väldigt ovant för partier att hamna i sådana här djupa nedåtgående trender i opinionen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Altinget.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

 

Förklaringen till SD:s opinionstapp är att migrationsfrågan halkat ned på dagordningen. Efter corona är det mycket som talar för att det kommer vara andra frågor som dominerar. Därför blir det viktigt för partiet att fokusera på också andra frågor, tror Ekengren Oscarsson.

– Plötsligt måste man lägga om kursen här. Det ska bli väldigt spännande att se hur Sverigedemokraterna som organisation ska klara av att vara i motvind. Det är oerhört ovanligt för dem.

Har påbörjat arbete

Samtidigt menar Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson att partiet redan påbörjat en sådan resa.

– Vi har i grunden ändrat varenda avdelnings organisationsstruktur sedan valet 2018. Inte minst pressavdelningen är helt annorlunda. Vi arbetar mer kommunikativt med fler sakfrågor. Det är såklart helt avgörande för att kunna växa ytterligare och få ökat förtroende i frågor som inte har med invandring, migration och kriminalitet att göra, säger Gustafsson till Altinget.

Det är ett nytt politiskt läge och SD kan inte lika lätt få medieutrymme när det inte är partiets hjärtefrågor som står på dagordningen.

– Standardfrågan under 10-15 års tid har ju varit “vad vinner Sverigedemokraterna på det?”. De frågorna ställs inte längre. Plötsligt är man lite bortglömda. Det är lite jobbigt för ett parti som vant sig vid strålkastarljuset. Man vill tillbaka in i matchen. Det kommer vara febril aktivitet hos Sverigedemokraterna tror jag, säger Ekengren Oscarsson.

Tror det vänder

Henrik Gustafsson tror dock att partiet kommer att växa snart igen. Han menar att SCB-mätningen redan är inaktuell och att trenden börjat peka uppåt. Nästa steg för SD att fundera över är hur partiet ska omsätta opinionsstödet i regeringssamarbete eller liknande. Där är man ännu inte framme vid något svar.

– Vår position till andra partier, kommer L och MP klara riksdagsspärren, samtalen som pågått under corona. Det är mycket som spelar in i hur de politiska samtalen blir efter valet 2022. Det är därifrån man får ta vidare eventuella samtal kring hur en regeringsbildning ska gå till, hur den ska se ut och vår roll i sammanhanget.

Forrige artikel Överblick: Tegnell avvisar Sverige-varning och L vill tillsätta en kulturutredning Överblick: Tegnell avvisar Sverige-varning och L vill tillsätta en kulturutredning Næste artikel DigitAlmedalen 29 juni: Värderingar och välfärd DigitAlmedalen 29 juni: Värderingar och välfärd