Om  
Elsa Widding

Widding lägger ned sin röst i misstroendeomröstningen

Riksdagsledamoten Elsa Widding lämnade Sverigedemokraterna förra våren. Nu har hon beslutat sig för att bli medlem i ett nytt parti och lägger ner sin röst i onsdagens misstroendeomröstning mot Romina Pourmokhtari. ”Hon sa i en intervju att hon inte vill ha mitt stöd, och då tänker jag inte rösta”, säger hon till Altinget.

Elsa Widding har gått med i partiet Mänskliga rättigheter och demokrati.
Elsa Widding har gått med i partiet Mänskliga rättigheter och demokrati.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Albin Bohlin

Under våren 2023 valde Elsa Widding att lämna Sverigedemokraterna, men att fortsätta som riksdagsledamot.

– Så länge jag kan göra nytta i Sveriges riksdag så kommer jag att sitta kvar med ambition att fokusera på tre viktiga frågor, sade Elsa Widding till Altinget i samband med det.

I ett eget pressmeddelande skriver Elsa Widding nu att hon har valt att ”gå med i ett helt nybildat parti som [hon] tror och hoppas har potential att växa snabbt, ett parti som tydligt motsätter sig alla inskränkningar av vår suveränitet”.

Partiet heter Mänskliga rättigheter och demokrati (Mod), bildades 2021 och beskriver sig som ”ett tvärpolitiskt parti som står upp för mänskliga rättigheter”.

Hon fick frågan att gå med i Mod redan när hon lämnade SD, men berättar för Altinget att det ”inte kändes aktuellt just då”. 

Vad fick dig att ändra dig?

– De 17 baserna som USA får tillgång till, och WHO:s inflytande. Det är viktigt att någon agerar opposition, att någon faktiskt vågar ställa de här frågorna, och då kan man samla människor som också är oroliga över vad som kommer att hända, säger hon.

Än så länge är Elsa Widding bara medlem i Mod och representerar inte partiet i riksdagen, men hon säger att det pågår ett samtal om hur hennes engagemang ska se ut framåt.

– Det är klart att det kommer förväntningar, men de förväntningarna har jag redan ställt på mig själv.

Lägger ner sin röst

I onsdagens omröstning mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har Elsa Widding tidigare sagt att hon inte ställer sig bakom oppositionens misstroendeförklaring. Nu meddelar hon att hon kommer lägga ner sin röst.

– Jag tänkte rösta för att hon ska sitta kvar, jag kan inte komma på någon som är bättre än hon. Men hon sade i en intervju att hon inte vill ha mitt stöd, och då tänker jag inte rösta. 

Läs också

I Mod är hennes engagemang välkommet.

– Elsa är Sveriges modigaste riksdagsledamot och den enda som tycks ha koll på eller driver de mest avgörande frågorna för Sveriges befolkning och landets framtid. Därför är jag väldigt glad att Elsa Widding nu vill ansluta sig till Mod så att vi kan arbeta tillsammans för att nå våra gemensamma mål snabbare, säger partiledaren Andreas Sidkvist i ett pressmeddelande.

”10 grundprinciper för Mods politik”
  1. Individens självbestämmande
    Vi fastslår att varje individ är suverän över sin egen kropp och sitt eget sinne och har rätt till personlig frihet, inklusive kroppslig integritet och personligt beslutsfattande.

  2. Demokratiskt styre och folkets makt
    Vi förespråkar att samhället ska styras demokratiskt av folket genom en decentraliserad styrform där myndigheterna är ansvariga inför folkets vilja och makt.

  3. Mänskliga rättigheter och rättvisa
    Vi är engagerade i att skydda och respektera mänskliga rättigheter och strävar efter rättvis och icke-diskriminerande behandling av alla individer i samhället.

  4. Äganderätt och samhällsansvar
    Vi anser att individer har rätt till ägande, samtidigt som de förvaltar och bidrar till gemenskapen, och vi värdesätter solidaritet och samarbete för att uppnå gemensamma mål.

  5. Yttrandefrihet och transparens
    Vi försvarar kraftfullt rätten till fri åsikts- och yttrandefrihet och arbetar för ökad öppenhet och transparens i alla samhällssektorer.

  6. Skydd av personlig integritet
    Vi kämpar för att minska övervakning och skydda personuppgifter, stärka rätten till privatliv och säkerställa individens integritet.

  7. Nationell suveränitet och självbestämmande
    Vi anser att demokratisk makt inte bör överföras utomlands och att alla befogenheter som förts ut ska återföras för att bevara nationell suveränitet.

  8. Rättigheter till naturresurser och miljöskydd
    Vi erkänner folkets rätt till naturresurser och betonar vikten av att skydda naturens regenerativa förmåga. Med en djup vördnad för livet och naturens intelligens strävar vi efter att bevara och vårda vår planet för framtida generationer.

  9. Kunskapsbaserad politik
    Vi sätter stor vikt vid att fatta beslut baserade på välunderbyggd kunskap och objektiv information för att säkerställa välgrundade och effektiva politiska åtgärder.

  10. Valfrihet och individualitet
    Vi värdesätter individens rätt till fria val, exempelvis i frågor om vaccination, och anpassar samhällets tjänster för att möta varje individs unika behov och förutsättningar.


Källa: Mods hemsida

Nämnda personer

Elsa Widding

Riksdagsledamot (-)
Civilingenjörsexamen (Chalmers, 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00