Debatt

SD: Vi inför Sverigehuset – en ny modell för egna hem

Småhusbyggandet minskar. Men det besvärliga ekonomiska läget, materialbrist och annat som driver upp kostnaderna får inte hindra långsiktighet och nytänk för att understödja byggande och småhusetablering, skriver Jimmie Åkesson och Mikael Eskilandersson (SD), som föreslår en ny modell.  

Sverigehuset,
typmodellen traditionellt gestaltad.
Sverigehuset, typmodellen traditionellt gestaltad.Foto: Tim Aro, Christine Olsson/TT // Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson
Mikael Eskilandersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi inför Sverigehuset för ett ökat byggande. Den ensidiga hyresrättspolitiken från regeringens sida inverkar till otrygghet, minskad valfrihet och höga hyror. Det finns nämligen en stor efterfrågan på villor som inte möts upp, stora behov av att skapa tryggt boende och att underlätta byggande på landsbygden.

Lösningar måste skapas för att fler, inte minst förstagångsköpare ska kunna skaffa eget boende. Ingenting av detta möts upp från regeringen, som tvärtom förordar ännu fler hyresrätter genom det dåligt fungerande investeringsstödet, samtidigt som problemen i utsatta områden med flerbostadshus ökar.

Nationella satsningar behövs

Småhusbyggandet minskar. Men det besvärliga ekonomiska läget, materialbrist och annat som driver upp kostnaderna får inte hindra långsiktighet och nytänk för att understödja byggande och småhusetablering. Det behövs nationella satsningar.

Självklart behövs hyresrätter och olika upplåtelseformer. Regeringen står för en riskabel och enkelriktad bostadspolitik utan lösningar. En ny riktning för ökad välfärd behöver omgående skapas med sikte framåt. Eget hus och villaområden innebär hög grad av gemenskap, inflytande, ansvarskänsla och trygghet.

Oproportionerligt många hyreslägenheter

Oproportionerligt många hyreslägenheter har producerats sedan 1960. De senaste tio åren har andelen villor i bostadsproduktionen minskat från 40 till 20 procent trots att tre av fyra vill ha eget hus. Många kan inte skaffa hus, det är svårt att bygga upp egen kapitalinsats för bostadsköp, det gäller inte minst unga personer.

Vi driver sedan länge politik för tryggt boende, småskalighet och villabebyggelse samt att fler ska kunna äga sitt boende.

Traditionell gestaltning

Vi lanserar nu även ett nytt förslag: införande av en centralt godkänd husmodell vilket skulle förenkla och öka byggande samt förkorta byggprocessen och minska kostnaderna. En sådan lösning ska vara bygglovsbefriad lokalt.

Traditionell gestaltning i form av ett svenskt trähus är något många känner till, trivs med och kopplar till trygghet. En avreglerad husmodell utan kommunala särkrav ska kunna uppföras på tomter i hela landet, för det behövs översyn av vissa naturskydd. För att fler ska kunna skaffa eget hus måste också bättre finansieringslösningar än i dag, införas.

Vi vill:

  • Införa Sverigehuset, en nationellt typgodkänd bygglovsbefriad småhusmodell i traditionell svensk byggnadsstil, som ska kunna byggas på tomter i hela landet.
  • Införa statligt finansierat bosparande och förmånligt bolån för förstagångsköpare samt avskaffa det andra uppstramade amorteringskravet.
  • Att småhusbyggande ska prioriteras i kommunernas planering. En kortad och maximal handläggningstid och avgiftstak ska införas för handläggning av byggärenden.
  • Att strandskyddet ska reformeras så att det går att bygga närmare vatten, samt att riksintresseområdena minskas till antal och omfattning och att anpassning i sådana områden ska ske för möjligt byggande.

Ny politisk riktning för bostadspolitiken 

Valmöjligheter, tryggt boende och att kunna bo bra i städer liksom på landsbygden måste värnas. För detta behövs en ny politisk riktning inom bostadspolitiken som tar hänsyn till människor, i motsats till dagens motverkande av bra och hälsosamt boende.

Vi ser en välfärdsvinst med ökat småhusbyggande genom en ny centralt godkänd husmodell och gynnande stödförslag för förenklat byggande, kortad byggprocess och för köp av egen bostad.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00