Debatt

SD: Vi behöver ett mer flexibelt pensionssystem

DEBATT. Det svenska pensionssystemet bör vara mer flexibelt och anpassningspart till äldre med olika hälsa och arbetsförmåga. Därför är det en dålig idé att höja den generella pensionsåldern, skriver Sverigedemokraternas pensionspolitiska talespersoner.

Från vänster: Anne Oscarsson (SD) och Oscar Sjöstedt (SD) skriver att den som vill ska kunna jobba längre innan pensionering medan den som är utsliten ska slippa.
Från vänster: Anne Oscarsson (SD) och Oscar Sjöstedt (SD) skriver att den som vill ska kunna jobba längre innan pensionering medan den som är utsliten ska slippa.Foto: Sverigedemokraterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Oscar Sjöstedt
Finans- och pensionspolitisk talesperson
Anne Oscarsson
Ersättare i socialförsäkringsutskottet

 

I förslaget om förändrat regelverk för pensioner, som de sex partier i den så kallade pensionsgruppen skrivit under, står det klart att samtliga tycker att det är en bra idé att höja pensionsåldern och tvinga äldre att stanna kvar längre på arbetsmarknaden, ofrivilligt. Vi tycker att det är beklämmande och en dålig idé av flera skäl.

Äldres hälsa varierar

Partierna i pensionsgruppen tycks tro att hälsan hos de äldre skulle vara homogen över olika yrkesgrupper och kön, så ser inte verkligheten ut. Det finns sextioåringar som är lika pigga som fyrtioåringar, det finns åttioåringar som fortfarande är aktiva idrottsutövare och det finns vårdbiträden vars leder är utslitna vid fyrtiofem års ålder – en generell höjning av pensionsåldern är därför en dålig idé.

Samtidigt har man en väldigt låg ambitionsnivå vad gäller riktade åtgärder mot de allra fattigaste äldre – de flesta av dem kvinnor. Trenden i Sverige är att dessa blir fler, till skillnad från i våra nordiska grannländer.

Mer flexibelt system

Det finns sextioåringar som är lika pigga som fyrtioåringar, det finns åttioåringar som fortfarande är aktiva idrottsutövare och det finns vårdbiträden vars leder är utslitna vid fyrtiofem års ålder.

Givetvis bör de som kan och vill arbeta längre uppåt i åldrarna få göra det, men hela pensionssystemet i allmänhet och pensionsåldern i synnerhet måste präglas av en betydligt högre grad av flexibilitet. Exempelvis införde regeringen en straffbeskattning av äldre som frivilligt stannar kvar på arbetsmarknaden. Det är direkt kontraproduktivt och denna beskattning bör avskaffas per omgående. Tvärtom bör man rikta särskilda skattelättnader till äldre som vill och kan jobba längre.

Vidare bör man erbjuda möjligheten att jobba deltid, exempelvis tre dagar i veckan. Det skulle dels höja den enskildes nuvarande och framtida pensionsinkomst men också leda till fler arbetade timmar i ekonomin som helhet samtidigt som företag kan bibehålla den befintliga kompetensen hos de äldre.

Privat sparande

Dessutom är det en skymf att regeringen valt att nästan helt slopa möjligheten att pensionsspara privat, samtidigt som de i fler etapper höjt skatten på vanligt folks pensionssparande. Det gör att den enskilde blir mer beroende av ett ålderspensionssystem som inte levererar.

Sverigedemokraterna föreslår ett skattemässigt kraftigt gynnsamt pensionssparande som ger individer möjligheten att antingen gå i pension tidigare eller att dryga ut den ordinarie ålderspensionen.

Stärk garantipensionen

Slutligen menar vi att det är en skam för Sverige att det finns pensionärer som har så låg inkomst att de hamnar under gränsen för relativ fattigdom. Den grupp äldre som har det allra sämst ställt är emellertid Sveriges garantipensionärer. Inte sällan har dessa, ofta kvinnor, på olika sätt utfört oavlönat arbete i hemmen och genom detta bidragit till det välstånd och den välfärd som yngre generationer kanske tar för given, varpå man som pensionär lever under knappa ekonomiska förhållanden.

Sverigedemokraterna vill, som en del i vår större satsning för Sveriges äldre, kraftigt stärka garantipensionen som idag är extremt låg. Vi vill även höja bostadstillägget. Långt ifrån alla har möjlighet att arbeta över 65 års ålder och på detta sätt riktas resurserna också till den målgrupp som verkligen behöver dem. 

Dokumentation

Tidigare inlägg i pensionsdebatten:

Regeringens uppgörelse straffar de med sämst pension

Regeringen föreslår otillräckliga förslag kring garantipensionen och bostadstillägget. Dessutom kan Januariavtalets "modernisering" av arbetsmarknaden försämra arbetarnas villkor. Detta är att bestraffa dem som har det sämst, skriver partiledarna för Feministiskt initiativ.


Nämnda personer

Anne Oskarsson

Tidigare riksdagsledamot (SD)
Civilingenjör i kemi, diplomerad samtalsterapeut

Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD), ekonomisk-politisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00