SD-topp ny ordförande för Trygghetsberedningen

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge blir ny ordförande för Trygghetsberedningen, som också får ett nytt uppdrag.

Foto: Tim Aro/TT
Johan Manell

Trygghetsberedningen byter ordförande. Magdalena Anderssons tidigare statssekreterare Leif Jakobsson (S) får lämna plats som ordförande för Henrik Vinge (SD), vars parti tidigare kritiserat beredningens uppdrag.

Men det uppdraget ändras nu. De pågående uppdragen avbryts och Trygghetsberedningen ska i stället fokusera på återfallsförebyggande arbete.

– Det här blir Trygghetsberedningen 2.0 kan man säga, säger Henrik Vinge på en pressträff.

Alternativet nedläggning

Moderaterna var kritiska till beredningen redan när den tillsattes år 2020. Men har landat i att den får vara kvar, om än då med ett helt annat uppdrag.

– Vi har vägt två olika alternativ. Antingen lägga ned beredningen eller stresstesta om vi bedömer att det finns frågor som skulle vinna på att tas om hand i ett parlamentariskt format. Det är det som skiljer ut det här utredningsgreppet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Tar paus

För att fokusera på sitt nya ordförandeuppdrag kommer Vinge att vara ledig från sin roll som gruppledare tills vidare.

– Under vårvintern har vi kunnat konstatera att arbetsformerna kopplade till Tidösamarbetet i stort sett fallit på plats. Samarbetet mellan regering och riksdagsmajoritet fungerar bra. Om jag vill prova på att göra någonting annat en period är detta en lämplig tidpunkt. Jag har sett fram emot det och är glad över att äntligen få sätta igång, säger han i ett pressmeddelande.

Vem som ska ersätta honom som gruppledare är ännu inte kommunicerat.

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

Henrik Vinge

Riksdagsledamot och gruppledare (SD), vice partiordförande
Juristexamen (Stockholms uni.)

Leif Jakobsson

Ordförande Trygghetsberedningen
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00