Debatt

SD sviker i omröstning om Ungern

När EU-parlamentet röstar om huruvida Ungern fortfarande är en demokrati är SD det enda partiet som håller Orbán om ryggen. Det skriver Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani.

Centerpartiets europaparlamentariker Abir Al-Sahlani.
Centerpartiets europaparlamentariker Abir Al-Sahlani.Foto: Mathieu CUGNOT/Eu-parlamentet/TT
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Äntligen säger Europaparlamentet som det är om Viktor Orbán och hans auktoritära regim i Ungern. Som medlemsstat i EU ska man inte komma undan med att begränsa pressfriheten, lägga beslag på medier, beskära domstolarnas självständighet, förvägra kvinnor sina mänskliga rättigheter – där de nu senast vill tvinga en kvinna att lyssna på fostrets hjärtljud innan abort – och sko sig själv på de europeiska skattebetalarnas bekostnad, samtidigt som man använder EU som en bankomat.

Att Europaparlamentet ställer sig bakom beskrivningen av att Ungern inte längre kan ses som en demokrati, utan att landet ska ses som ett ”parlamentariskt envälde”, är ett viktigt steg framåt – men det får inte bara bli ännu en i raden av rapporter om Ungern som läggs till handlingarna. För den högen börjar bli väldigt hög vid det här laget.

EU använde verktygen

EU-kommissionen svarade på parlamentets uppmaning om att använda alla tillgängliga verktyg för att skydda EU:s grundläggande värden, när de i lördags beslutade om att uppmana rådet att frysa utbetalningar av 7,5 miljarder euro till Ungern. Något Europaparlamentet dock har drivit på för under de senaste åren.

Att frysa pengarna är det största och viktigaste påtryckningsmedlet vi har för att stävja Orbáns korruption. För att Ungern inte ska bli av med EU-medel behöver de göra om de cirka 15 lagarna rörande upphandling, korruption, med mera, som utgör en risk för EU:s budget. Att de tar itu med sina brister är så klart det mest önskvärda, men frågan är hur sannolikt det är att det kommer att ske när Ungerns styre har gjort det till prestige att gång på gång trotsa EU?

Orbáns lakejer har satt klorna i det ungerska samhället

För den ungerska regimen gör sedan en lång tid tillbaka avsiktliga och systematiska ingrepp för att undergräva de grundläggande värden som landet skrivit under på när det gick med i unionen. Jag var själv i Ungern några dagar innan det senaste valet och såg hoppet i de ungerska medborgarnas ögon. Jag fick också frågan varför EU passivt har tittat på och låtit det hända. För ju längre tid vi tagit på oss desto djupare har tyvärr Viktor Orbán och hans lakejer satt klorna i det ungerska samhället, och nu är det oerhört svårt att vrida tillbaka utvecklingen.

I Ursula von der Leyens tal till unionen nämndes att korruption äntligen ska tas in som en punkt i de europeiska Magnitsky-lagarna. En sådan genomlysning av Viktor Orbáns och hans lakejers konton och ekonomiska förehavanden kommer att avslöja många begravda hundar. Detta tillsammans med stoppade utbetalningar av våra skattemedel är en tydlig signal till Orbáns herrklubb runt om i Europa att de bör tänka efter en gång extra innan de följer i hans fotspår. För det kommer inte löna sig att utmana demokratin.

SD klappade Orbán på axeln

Över 80 procent av de närvarande ledamöterna i Europaparlamentet ställde sig bakom beskrivningen av Ungern som en icke-demokrati. Men såklart inte Sverigedemokraterna. De dansade som vanligt efter den övriga extremhögerns totalitära pipor. I stället för att backa demokratin, valde de att klappa Orbán på axeln. I stället för att rösta för att stoppa flödet av skattebetalarnas pengar till korrupta ungerska politiker, röstade de för att fortsätta låta Orbán sko sig på övriga Europas bekostnad.

Argumenten från extremhögern i debatterna i parlamentet var häpnadsväckande tomma. ”Budapest är ju en så vacker stad.” ”Ungern har ett stolt folk.” ”De vill ju bara värna familjen och skydda sina barn.” Det här är inget annat än populistiskt fluff, som bara är till för att styra bort fokus från den riktiga frågan.

Jag vill se demokratilåset användas på det mest effektiva sättet: ett hot som aldrig behöver verkställas eftersom Ungern inte vill riskera att förlora det viktiga EU-pengarna. Beskeden i veckan tänder hoppet om att klotången äntligen är vässad.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00