SD nekas plats i utskottstoppen

ÖVERENSKOMMELSE. Alliansen och Socialdemokraterna har enats om att inte ge SD någon av posterna som ordförande eller vice ordförande i utskotten.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Johan Manell

På onsdag kommer riksdagen att bestämma hur många som ska sitta i utskotten. Efter det  kan spelet börja om vilka som ska få de åtråvärda viceordförande och ordförandeposterna i utskotten. Men eftersom vi ännu inte vet vilka eller vilket parti som bildar regering kan även det spelet dra ut på tiden. För praxis är att om regeringssidan har ordförandeposten har oppositionen viceposten och tvärtom. En annan praxis är att regeringssidan brukar ha ordförandeposten i finansutskottet medan oppositionen har ordförandeposten i konstitutionsutskottet, KU.

SD utestängs från toppen

Men en sak vet vi om utskotten. Det är att SD vare sig får ordförande- eller viceordförandeposterna. För det har S och Alliansen enats om.  

– Det var viktigt för oss att hitta en överenskommelse som innebar att Sverigedemokraterna inte fick något inflytande i utskotten i form av presidieposter och därför är jag väldigt nöjd med att vi nu har en överenskommelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna som innebär just det, säger Anders W Jonsson (C), gruppledare till Altinget.

– Det beror på att de (presidieposterna i utskotten reds.anm) har en avgörande betydelse i samverkan mellan regering och riksdag. Jag tror att det är en absolut nödvändighet att man fördelar de platserna mellan majoritet och opposition, säger Anders Ygeman (S), gruppledare på en pressträff. 

Inte lika nöjd

Men överenskommelsen ska nog snarast ses som en kompromiss. Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson låter inte lika nöjd: 

– Det är ingen hemlighet att vi har haft lite olika ingångar i den frågan i Alliansen men det här är en överenskommelse med Socialdemokraterna och Socialdemokraterna har sagt att för de är det inte tänkbart med sverigedemokrater på presidieposter och då har den frågan fallit som vi ser det, säger han till Altinget.  

 

Dokumentation

Utskotten

  • Utskotten ska alltid bestå av ett udda antal ledamöter, och vara minst 15. För närvarande har varje utskott 17 ledamöter. Antalet bestäms av riksdagen efter varje val. Sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen av platser i riksdagen. Det största partiet i riksdagen har också flest platser i varje utskott.
  • Direkt efter ett val bestämmer riksdagen, på förslag från partierna, vilka ledamöter som ska sitta i utskotten. En ledamot kan inte fråntas sin plats i ett utskott även om ledamoten till exempel lämnar sitt parti.
  • Efter valet 2014 fick de två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sju platser i varje utskott. Socialdemokraterna hade sex platser och Miljöpartiet en plats.
  • Partierna i opposition hade sammanlagt tio platser. Moderaterna hade fyra platser i alla utskott. Sverigedemokraterna hade två platser medan Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna alla hade en plats var i utskotten.
  • Alla utskott har en ordförande och en vice ordförande som utskottet väljer.

Källa: Riksdagen


Nämnda personer

Anders W Jonsson

Förste vice partiordförande (C), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson
Läkare (Karolinska institutet, 1987)

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00