Debatt

SD: Gör bilfusket olagligt

DEBATT. Motormännen uppskattar att 114 000 svenska bilar och 25 000 lastbilar har manipulerade mätarställningar. Att ändra mätarställningen är idag lagligt i Sverige. Vi kommer aktivt verka för att stärka konsumentskyddet och lösa problemet, skriver tre riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna. 

Mikael Eskilandersson, Thomas Morell och Angelica Lundberg.
Mikael Eskilandersson, Thomas Morell och Angelica Lundberg.Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Thomas Morell (SD)
riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson
Mikael Eskilandersson (SD)
riksdagsledamot och konsumentpolitisk talesperson
Angelica Lundberg (SD)
riksdagsledamot i Civilutskottet

Det utbredda fusket med manipulerade mätarställningar på fordon aktualiserades återigen i och med den granskning som presenterades av TV4 förra veckan. Det är inte första gången som frågan tas upp. Redan för tio år sedan kom varningar om hur bedragare lurade ovetande bilköpare men hittills har inga regeringar tagit tag i problemet på allvar och Motormännen uppskattar nu att så mycket som 114 000 svenska bilar och 25 000 lastbilar har felaktiga mätarställningar.

Backade mätarställningar på fordon är något som de flesta förknippar med import, men få visste nog att även svensksålda bilar är drabbade. Att ändra mätarställningen för att ge intryck av att bilen rullat kortare än vad den faktiskt gjort är både enkelt och – hör och häpna – lagligt. Dessutom kan man utan några som helst problem besiktiga bilen med den nya mätarställningen och på så sätt även få in den felaktiga uppgiften i Transportstyrelsens register.

Straff närmast obefintligt 

Hur långt en bil har gått är naturligtvis avgörande för värdet på en bil och systemet utnyttjas därför av skrupelfria bedragare.

Det är förvisso förbjudet att sälja en bil som har en felaktig mätarställning utan att tala om detta för köparen, men att bevisa att en säljare verkligen kände till att mätarställningen var manipulerad är svårt och risken att straffas i det närmsta obefintlig. I stället är det bilköparen som riskerar en riktig nitlott då bilen som köpts i god tro kan ha gått många tusen mil mer än vad som står på mätarställningen. Inte nog med att man betalat bra mycket mer för bilen än den var värd, kostnaderna för köparen kan också bli stora om man missar en viktig service eller råkar ut för dyra byten av slitagedelar som man inte hade räknat med.

Sveriges gemenskap bygger på tillit

Det är lätt att det blir mycket snack och lite verkstad när partier med helt olika ideologisk bakgrund tillsammans ska försöka enas. 

Det gäller att i alla lägen vara ordentligt påläst och kunnig som köpare, något vi tycker är orimligt att förvänta sig.

Sverigedemokraternas utgångspunkt är istället att svenska konsumenter ska ha makt över sin konsumtion, kunna använda sina resurser effektivt och alltid ha rätt att veta exakt vad det är man konsumerar. Ingen ska behöva bli lurad av oseriösa säljare och den information som lämnas av myndigheter måste vara tillförlitlig. Det är också viktigt ur ett sammanhållningsperspektiv. I Sverige bygger vi vår gemenskap på tillit till varandra. Därför måste vi sätta käppar i hjulen för de som vill utnyttja människors godtrohet genom att snarast kriminalisera fusk med mätarställningar.

Låt det inte bli ett tomt löfte

I flera andra länder är det olagligt att ändra mätarställningen och det borde självklart vara det även i Sverige. EU har också tagit fram en resolution för att stoppa fusket men trots det har ännu inget hänt. Vi välkomnar därför infrastrukturministerns löfte om att regeringen nu äntligen ska agera och hoppas att det inte stannar vid ett tomt löfte. Det är lätt att det blir mycket snack och lite verkstad när partier med helt olika ideologisk bakgrund tillsammans ska försöka enas. Från Sverigedemokraternas sida kommer vi aktivt verka för att stärka konsumentskyddet och faktiskt lösa problemet på riktigt.

I vårt Sverige ska bedragare inte komma undan.

Nämnda personer

Angelica Lundberg

Riksdagsledamot (SD)

Mikael Eskilandersson

Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i civilutskottet, civilpolitisk talesperson
Studier i juridik (Uppsala uni.)

Thomas Morell

Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i trafikutskottet, trafikpolitisk talesperson
Ingenjör

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00