SCB skär ner – höstens väljarundersökning den sista

Partisympatiundersökningen kommer framöver endast genomföras en gång om året. Detta då SCB riskerat ett stort underskott i ekonomin under 2023 och framåt, bland annat då myndigheten inte kompenseras för ytterligare EU-krav.

Den senaste partisympatiundersökningen visade på ett uppsving för Magdalena Andersson sedan valet. Samtidigt tappar Kristersson och hans regeringsunderlag.
Den senaste partisympatiundersökningen visade på ett uppsving för Magdalena Andersson sedan valet. Samtidigt tappar Kristersson och hans regeringsunderlag.Foto: Jessica Gow/TT, Tim Aro/TT
Miranda Olsson

SCB:s opinionsundersökning från november visade på ett minskat stöd för regeringspartierna efter valet. Socialdemokraterna ökade med över fyra procentenheter, medan regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna tappade drygt två procentenheter.

Det blir resultatet i SCB:s sista höstmätning. Partisympatiundersökningen (PSU), som brukar genomföras två gånger om året, kommer framöver endast genomföras på våren. Det rapporterar Sveriges Radio

Altinget har varit i kontakt med SCB som meddelar att det handlar om en besparingsåtgärd då myndigheten riskerat ett stort ekonomiskt underskott under 2023 och framåt.

Magnus Sjöström är chef för avdelningen för social statistik och analys som ansvarar för undersökningen:

”Bakgrunden är att flera långsiktigt verkande faktorer samlat tynger ekonomin. En central sådan faktor är att SCB inte kompenseras för tillkommande EU-krav på statistiken. En annan är att SCB behöver möta behovet av ökad digitalisering och teknikutveckling genom att prioritera fram investeringar inom sitt ordinarie anslag”, skriver han i ett mejl till Altinget.

Antalet opinionsmätningar har ökat under de senaste åren och det finns annan statistik som är tillgänglig på månadsbasis.

Magnus Sjöström, avdelningschef, SCB

Den årliga kostnaden för höstens undersökning uppgår till cirka 2,5 miljoner kronor, enligt Sjöström, varav drygt 2 miljoner läggs på datainsamlingen. Från att insamlingen traditionellt skett genom telefonintervjuer används i dag även en webbenkät. 

Statistiken används bland annat för att studera så kallade väljarflöden, det vill säga hur partisympatier flyttar mellan partierna. Enligt Magnus Sjöström kommer myndigheten fortsätta att ta fram den typen av statistik, men då med mätningen som genomförs i maj som jämförelsepunkt.

I dag genomförs en mängd väljarundersökningar regelbundet av olika opinionsinstitut. Under valrörelsen handlade det till och med om dagliga mätningar. Magnus Sjöström, avdelningschef på SCB, tror att det till viss del kan täcka upp för den undersökning som nu faller bort.

”Antalet opinionsmätningar har ökat under de senaste åren och det finns annan statistik som är tillgänglig på månadsbasis. Även om vi nu sänker ambitionen med PSU finns det alltså ändå goda förutsättningar att följa utveckling av partisympatier.”

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.