SCB skär ner – höstens väljarundersökning den sista

Partisympatiundersökningen kommer framöver endast genomföras en gång om året. Detta då SCB riskerat ett stort underskott i ekonomin under 2023 och framåt, bland annat då myndigheten inte kompenseras för ytterligare EU-krav.

Den senaste partisympatiundersökningen visade på ett uppsving för Magdalena Andersson sedan valet. Samtidigt tappar Kristersson och hans regeringsunderlag.
Den senaste partisympatiundersökningen visade på ett uppsving för Magdalena Andersson sedan valet. Samtidigt tappar Kristersson och hans regeringsunderlag.Foto: Jessica Gow/TT, Tim Aro/TT
Miranda Olsson

SCB:s opinionsundersökning från november visade på ett minskat stöd för regeringspartierna efter valet. Socialdemokraterna ökade med över fyra procentenheter, medan regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna tappade drygt två procentenheter.

Det blir resultatet i SCB:s sista höstmätning. Partisympatiundersökningen (PSU), som brukar genomföras två gånger om året, kommer framöver endast genomföras på våren. Det rapporterar Sveriges Radio

Altinget har varit i kontakt med SCB som meddelar att det handlar om en besparingsåtgärd då myndigheten riskerat ett stort ekonomiskt underskott under 2023 och framåt.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00