Om  
Sanna Marin
Tony Blair

Sanna Marin blir kollega med Tony Blair

Finlands tidigare statsminister Sanna Marin avgår som ledamot i finländska riksdagen. I stället har hon fått ett nytt jobb vid Tony Blair-institutet.

Axel Hyttnäs Telin

Sanna Marin lyckades inte samla tillräckligt stöd från folket och avgick från rollen som Finlands statsminister i juni och under helgens kongress lämnade hon över partiledarposten för Socialdemokraterna till Antti Lindtman.

Nu har hon även bett riksdagens kansli om att få sluta som riksdagsledamot, skriver Hufvudstadsbladet. I stället har hon fått ett nytt jobb som strategisk rådgivare vid Tony Blair-institutet.

– Arbetsuppgiften kommer att vara rådgivare för olika länder, regeringar och ledare i politikfrågor som är bekanta för mig, som god förvaltning, teknologi, klimat, jämställdhet och andra frågor som jag har fått arbeta med, sade Sanna Marin till den finska pressen.

Blair: ”Modig och praktisk”

Tony Blair-institutet har redan gått ut med ett pressmeddelande, trots att Sanna Marins avskedsansökan ännu inte är behandlad.

– Marin är modig och praktiskt lagd, förstår teknologins roll som möjliggörare för ett effektivare och mer folkdrivet samhälle, och kan låna sin erfarenhet till vårt uppdrag i fler länder, säger Tony Blair i pressmeddelandet.

Tony Blair har både varit partiledare för Labour (1994–2007) och Storbritanniens premiärminister (1997–2007). Institutet, med det fulla namnet Tony Blair Institute for Global Change, grundade han år 2016.

Nämnda personer

Sanna Marin

Strategisk rådgivare Tony Blair Institute
pol. mag. offentlig förvaltning (Tammerfors uni., 2017)

Tony Blair

Tidigare premiärminister Storbritannien (Labour)
Cand. jur. (St. John's College, Oxford Uni., 1975)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00