Sabuni flyttar fram positionerna

LAGBYGGE. Mats Persson gör comeback som ekonomisk-politisk talesperson. Det gör att Sabuni nu har satt motståndare till Januariavtalet på samtliga nyckelpositioner i partitoppen.

Det har varit ett tufft år för Liberalerna. Partiet gjorde ett svagt riksdagsval och i den efterföljande utdragna regeringsbildningen blev det tydligt att partiet är splittrat mellan en vänsterfalang och en högerfalang.  

Kristersson vs Löfven 

Ungefär halva riksdagsgruppen förordade Ulf Kristersson medan den andra halvan förordade Stefan Löfven. Den dåvarande partiledaren Jan Björklund och hans anhängare fick till slut sin vilja igenom och Liberalernas partiråd röstade för att ingå Januariavtalet och släppa fram Stefan Löfven. 

Därefter följde en partiledarstrid. I stora delar följde grupperingarna från hösten med in i den. De som varit team Löfven förespråkade nu Erik Ullenhag och de som varit team Kristersson förespråkade Nyamko Sabuni. Men skillnaden var att denna gång segrade högerfalangen. 

Skiften 

Efter valet av Sabuni har också partisekreteraren, gruppledaren och nu den ekonomisk-politiska talespersonen bytts ut. Juno Blom, Johan Pehrson och Mats Persson som har tagit över posterna tillhör alla dem som förespråkade Ulf Kristersson framför Stefan Löfven.  

Samtliga tre var undertecknare i en debattartikel i Expressen i januari där de skrev: 

“Alliansen bildades för att bryta ett långt Socialdemokratiskt maktinnehav (…). Om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar. Det skulle göra svensk liberalism väsentligt svagare.” 

Ändå är det nu dessa tre som tillsammans med Nyamko Sabuni sitter där med de 73 punkterna i knäet.  

Persson ändrade sig 

Mats Persson lämnade rollen som ekonomisk-politisk talesperson så sent som i februari. Anledningen var då, enligt Dagens industri, att han inte kunde företräda partiet i förhandlingar med regeringen. Men nu ett halvår senare är det annat ljud i skällan.  

– Det gäller att gilla läget och spela bollen där den ligger. Nu har vi ingått det här avtalet och ska göra det bästa för Sverige, säger Mats Persson. 

Utåt sett finns heller inga planer på att lämna avtalet. 

– Vår inställning är att så länge Stefan Löfven lever upp till avtalet så kommer Liberalerna att leva upp till avtalet. Man ska kunna lita på Liberalerna, säger Persson. 

Svårt läge för Löfven 

Samtidigt bör partiledarskiftet och Sabunis nya lag skapa huvudbry hos statsministern. Mats Persson säger återkommande att partiet ska driva borgerlig politik. Det blir inte lätt för Stefan Löfven att förhandla med Liberalernas Kristerssonförespråkare och samtidigt hålla den interna kritiken från facket och partiet borta.  

Dessutom tyder det mesta i nuläget på att Liberalernas nya ledning inte kommer att vara lätta att locka över i något slags permanent mittensamarbete. Om Löfven inte lever upp till avtalet sitter Ulf Kristersson där och väntar. 

Splittringen består  

Hur Nyamko Sabuni har tänkt med sina utnämningar går det bara att sia om. Men  i praktiken innebär de att Sabuni flyttar fram sina pjäser i Liberalernas positionskrig. Taktiken tycks vara att stärka sin falang på bekostnad av “Ullenhagarna” snarare än att försöka överbrygga klyftan. Det återstår att se hur vänsterfalangen i partiet kommer att reagera på det.

Forrige artikel Känsligt läge för välbetald Johansson Känsligt läge för välbetald Johansson Næste artikel "Elcykelpremien var politiskt ogenomtänkt"