Saab kan få sälja Gripen till Nato-land

KORTNYTT. I många år har Saab försökt sälja Gripen-plan till Bulgarien. Nu kan det bli verklighet.

Bulgariens upphandling av nya stridsflygplan uppges ha startat i december 2016. I måndags var det deadline för att lämna in anbud från leverantörer. Utöver Sveriges anbud om Saabs Gripen-plan, har Bulgarien även bett om offerter från Italien och Portugal. Italiens anbud avser Eurofighter-plan. Från USA har man fått in offert på nya F16 och F18-plan.  

Det är Försvarets materielverk (FMV) som har lämnat in en offert på åtta nya Gripen C/D som är fullt Nato-anpassade. Planen beräknas kunna levereras inom 24 månader och i priset ingår utbildning av piloter och mekaniker. 

Fick uppvisning

I samband med att FMV lämnade över offerten, besökte Bulgariens försvarsminister Atanas Zapryanov Linköping. Tillsammans med FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson, såg han en Gripenförevisning på myndighetens provplats. 

Läs också: Saab får jätteorder

Två kommittéer ska nu ta fram rapporter som kommer vara beslutsunderlag. Utifrån de ska Bulgariens försvarsminister ta ett beslut om vilka stridsplan man väljer till flygvapnet. 

Många år av lobbying

Sverige har försökt sälja Gripen-plan under många år till Nato-medlemmen Bulgarien. 2006 lämnade ett av Saabs bolag ett förslag på köp av 16 plan till Bulgariens försvarsdepartement. Samma år öppnade Saab ett representationskontor i huvudstaden Sofia. 

Gripen C/D är i dag en del av fem nationers luftförsvar. Det används, förutom Sverige, av Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand.

Forrige artikel Ordförande i riksdagens socialutskott utsedd Ordförande i riksdagens socialutskott utsedd Næste artikel Läkare och aktivist får Nobels fredspris
Ylva Johansson (S):

Ylva Johansson (S): "2019 kan bli ett mörkt år"

DEBATT. Att förhindra dödsolyckor på arbetet är en av mina främsta prioriteringar. Arbetsmiljöverket har fått ökade anslag. Den nya arbetsmiljöstrategin ska fokusera på nollvisionen och andra viktiga åtgärder, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).