Så vill S stoppa privata vårdintressen 

STYRNING. Socialdemokraterna upprepar flera förslag som ska hindra privatiseringar av akutsjukhus och och göra det svårare för privata vårdcentraler att etablera sig.

Under den gångna mandatperioden har den rödgröna regeringen lagt flera förslag för att stoppa privata intressen inom vården, bland annat propositioner som ska göra det omöjligt att privatisera akutsjukhus. Men förslagen har stött på patrull i riksdagen då både Alliansen och Sverigedemokraterna har varit emot.

Dammar av gamla förslag

På tisdagen kallade Socialdemokraterna till pressträff där man summerade dessa gamla förslag och lade till andra förslag som regeringen arbetar med. Denna lista lanserar man nu som ett paket för att hindra och stoppa privatiseringar av vården. Det är ett paket som Socialdemokraterna ska genomföra nästa mandatperiod om man förblir vid regeringsmakten och om det finns stöd för förslagen i riksdagen.

– Vi kommer att lägga nya lagförslag under nästa mandatperiod, sade socialminister Annika Strandhäll (S) på pressträffen.

Här handlar det bland annat om lagstiftning så att det inte är möjligt att sälja ut akutsjukhus.

– Vi kommer att säga nej till att sälja ut akutsjukhus, sade Strandhäll och menade att flera akutsjukhus kan komma att privatiseras om Alliansen får styra.

Svårare etablera privata vårdcentraler  

Ett annat förslag är att ta bort lagar som S menar ger privata vårdcentraler rätt att etablera sig oavsett om de behövs eller inte.

– Vi vill ta bort lagstiftningen som tvingar landstingen att alltid ge privata                           vårdcentraler rätt att starta oavsett om behovet finns. Vi vill ändra så att lagen innebär verklig valfrihet och inte påtvingad privatisering, sade Strandhäll.

Nätmäklare ska regleras mer

En annan fråga som Strandhäll tog upp och som hon tycker saknar tydlig reglering gäller nätläkare.

– Vi behöver styra upp det på ett klokt sätt. Vi har tillsatt en utredning. Vi kommer att under nästa mandatperiods lägga skarpa lagförslag.

Socialdemokraterna anser också att de regelverk som styr prioriteringar i vården inte hänger ihop.

– Vi har inte ett tillräckligt regelverk som säkerställer att den som har störst behov av vård alltid får företräde till vård, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Vi har använt oss av marknadslösningar under lång tid. Det har präglats av naivitet, sade Shekarabi.

Regeringen har tillsatt en utredning som tittar på dessa frågor. Den utredningen blir klar efter valet.

Stoppa gräddfiler

Shekarabi menar också att det finns gräddfiler inom den offentligt finansierade sjukvården i dag där det är möjligt att köpa sig bättre köplatser så att man får vård snabbare än de som inte betalar.

– Vi vill ha ett förbud mot att köpa sig före i kön. Man ska också garantera insyn hos privata aktörer. Offentlighetsprincipens ska därför införas hos privata aktörer.

Forrige artikel L läxar upp kollegorna om dieselskatten L läxar upp kollegorna om dieselskatten Næste artikel Nabavi: Mindre pengar till försvaret och mer för att bekämpa andra samhällshot Nabavi: Mindre pengar till försvaret och mer för att bekämpa andra samhällshot
Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

Överblick: Fler regioner får restriktioner och bensinpriset kan höjas

ÖVERBLICK. Stockholms region har hyrt in konsulter för 27 miljoner kronor trots sparkrav. Nooshi Dadgostar (V) är beredd att fälla regeringen och Trafikverket varnar för höjda bensinpriser. Blekinge region kan få lokala restriktioner i dag. Läs Altingets överblick.