Så satsar partierna i skuggbudgetarna

GRAFIK. Sverigedemokraternas satsning på pengar till medborgarna är den satsning som sticker ut mest jämfört med regeringens. Samtidigt vill alla oppositionspartier ge mer till sjukvård än januaripartierna. Klicka runt i grafiken och se skillnaderna på respektive utgiftsområde.

Foto: Jessica Gow/TT
Johan ManellMartin Lyngbæk Olsen

Onsdagen den 25 november ska riksdagen fatta beslut om statsbudgetens ramar. I och med januaripartiernas budgetsamarbete kommer det med all sannolikhet bli regeringens budget som går igenom.

I den fördelar sig utgiftsområdena på följande sätt. (Artikeln fortsätter efter grafiken)

 

Samtidigt är partiernas skuggbudgetar intressanta för att se respektive partis prioriteringar. Inom hälsovård, sjukvård och social omsorg (utgiftsområde 9) är samtliga oppositionspartier enade om att det behövs mer pengar även om summorna skiljer sig åt. Det går inte att utesluta att det kan komma utskottsinitiativ för att skaka fram mer pengar till detta längre fram.

Den budget som sticker ut mest är Sverigedemokraternas. Det som gömmer sig i den långa stapeln på utgiftsområde 2 "Samhällsekonomi och finansförvaltning" är till stor del partiets förslag om att ge ett statligt engångsbidrag på 10 000 kronor till varje svensk medborgare och 5 000 kronor för barn under fem års ålder i syfte att stimulera konsumtionen.

Här nedan ser du hur mycket partierna satsar jämfört med regeringen. Genom att hålla muspekaren på staplarna visas summorna partierna drar ned eller ökar på respektive utgiftsområde. Du kan också välja vilka partier du vill jämföra genom att klicka på partinamnen.

Genom att klicka på rullistan (där det står alla poster högst upp i grafiken) kan du gå in och studera varje utgiftsområde i detalj. Ordningen på partierna (uppifrån och ner) är KD, SD, V och M. Partiernas namn ser du också i vänstermarginalen.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00