Så har Liberalerna byggt sitt riksdagslag

MAKTDELNING. Det vanligaste hos Liberalerna är att talespersonerna följer utskotten. Men det finns även lägen då partiet vill lyfta fram en speciell person i en viss fråga. En sådan är Barbro Westerholm.

Liksom hos flera andra partier är det fördelningen av utskottsplatser som i slutändan blir avgörande för vilka som blir partiets talespersoner.

– Vi kollar lite så att personer som är helt nya kanske inte hamnar i konstitutionsutskottet. Det är en sammanvägd bedömning för att maximera nyttan för partiet men också att tillfredsställa individuella önskemål, säger Johan Pehrson (L), gruppledare, till Altinget.

Riksdagsveteran

En person som är talesperson utan att sitta i ett utskott är den liberala veteranen Barbro Westerholm, som är partiets talesperson i HBTQ-frågor och för årsrika. HBTQ-engagemanget har hon haft länge. Som generaldirektör på Socialstyrelsen på 1970-talet tog hon bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet.

– Det viktigaste har varit att bekämpa homofobin. Att stå upp för den mänskliga rättighet som människor har som vill leva i en samkönad kärleksrelation. De ska ha samma rättigheter som alla andra, säger hon till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik med en lista över partiets alla talespersoner. I artikeln berättar Westerholm om vilka frågor som är viktiga för partiet framåt. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Utsläppen minskar och Ann Linde (S) städar på UD Överblick: Utsläppen minskar och Ann Linde (S) städar på UD Næste artikel Överblick: Johnson vann och fusk kostar miljarder pizzor Överblick: Johnson vann och fusk kostar miljarder pizzor
MTR: Dags för ett helhetsgrepp om järnvägsinvesteringar

MTR: Dags för ett helhetsgrepp om järnvägsinvesteringar

DEBATT. Nästan allt påverkas av coronapandemin och samtidigt står vi inför en omfattande klimatkris. Med låg ränta och ett gynnsamt investeringsklimat bör vi ta ett helhetsgrepp om järnvägsinvesteringar, skriver Mark Jensen, vd för tågbolaget MTR.