S vill förbjuda religiösa friskolor

FRISKOLA. Socialdemokraternas senaste vallöfte är ett förbud mot religiösa friskolor. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill att fler politiker ska ta ställning i frågan.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade under en presskonferens det nya vallöftet från Socialdemokraterna.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade under en presskonferens det nya vallöftet från Socialdemokraterna.Foto: Socialdemokraterna
Josefin Lingström

Nu har Socialdemokraterna kommit med ett nytt vallöfte. De vill införa ett förbud mot friskolor med konfessionella inslag. Något som också brukar kallas för religiösa friskolor i debatten. Under Socialdemokraternas senaste kongress togs beslutet att man ska verka för att förbjuda alla religiösa inslag i skolorna. Nu vill de gå till val på att förbjuda religiösa friskolor.

– Skolorna har en verksamhetsidé som går ut på att segregera eleverna, säger Shekarabi vid en träff med riksdagsjournalister.

Ytterligare steg mot förbud

De religiösa friskolor som finns i dag vill civilminister Ardalan Shekarabi (S) ska läggas ned eller omvandlas till vanliga skolor. Skolverket har tidigare fått i uppdrag av regeringen att motverka könssegregering i skolan genom att ändra i läroplanen. Regeringen har även tagit fram ett lagförslag på en lämplighetsprövning som alla som vill starta friskolor ska genomgå, samt tillsatt en utredning om ett tydligare regelverk för friskolor med konfessionella inslag.

– Jag hoppas den här debatten kan få fler politiker att ändra sig, säger Ardalan Shekarabi.

Nationella minoriteter undanhålls

Det finns även skolor som inte är registrerade som en religiös friskola, men som har en religiös inriktning. Dessa är svårare att kartlägga. Men till exempel judiska Hillelskolan i Stockholm skulle inte omfattas av Socialdemokraternas vallöfte. Eftersom judar är en nationell minoritet i Sverige omfattas de av en särskild lagstiftning.

Vill ge Skolinspektionen utökade möjligheter

Liberalerna vill införa ett stopp för att nya religiösa friskolor startas, samt att de som finns inte får utökas. Men de vill istället att religiösa inslag i skolan ska vara frivilliga. Sverigedemokraterna reagerar istället på att de religiösa friskolor som fungerar bra straffas av förslaget. De vill ge 100 miljoner kronor till Skolinspektionen för att kunna göra oanmälda besök hos bland annat konfessionella skolor. Men de vill också införa ett stopp för nya religiösa friskolor att etableras fram tills dess att ett nytt utbildningssystem finns.

Nämnda personer

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande (S) justitieutskottet
jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00