S till friskolorna: Gemensam antagning och stoppa skolreklamen

VALUTSPEL. Socialdemokraterna trappar upp sin kampanj för att stoppa vinstjakten i svensk skola med fler förslag om att göra om friskolors antagning och stoppa skolreklam.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).Foto: Altinget
Josefin Lingström

Efter att ha förlorat omröstningen i riksdagen om vinsttak efter Reepalu-utredningens förslag, går Socialdemokraterna ut med nya vallöften. Budskapet är återigen att vinstjakten i skolan ska stoppas, men med några modifikationer.

– Vi är konstruktiva i att hitta en metod som går igenom riksdagen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) på en presskonferens.

– För oss är målet viktigare än medlen. Vårt besked idag är att vi kommer fortsätta hitta vägar att stoppa vinstjakten. Det är det som vi vill att valet ska handla om, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) till Altinget.

Idéburna ska bli egen sektor

Men fram tills en vinstbegränsning är på plats vill Socialdemokraterna sätta stopp för nya vinstdrivande att etablera sig. Istället vill de underlätta för idéburna skolor att etablera sig. Civilministern vill även att man ska definiera vilka som är idéburna och sedan ge ett erkännande att de är en egen sektor. Något som regeringen tillsatte en utredning om för två veckor sedan.

Läs också: Skolinspektionen stänger Thorén Innovation School

Ytterligare löften är att införa ett förbud mot skolreklam. Något som gymnasieminister Anna Ekström anser ska vara reglerat i skollagen. Elever ska få information om skolor på ett sakligt sätt och inte genom lockande erbjudanden som gratis dator eller lunchkuponger.

– Vi får återkomma med detaljerna i det här förslaget. Det viktiga för oss är att vi vill ha ett reklamförbud, som redan finns på andra områden. Vi tror att det är ett viktigt besked till elever och föräldrar som nog är väldigt trötta på att bli översköljda med reklam, säger Ekström.

Legitima betyg

Därtill nämner Ekström nationalekonomen Jonas Vlachos rapport om att friskolorna är i topp när det gäller glädjebetyg. Något som ministern vill åtgärda genom att nationella prov rättas anonymt samt utreda betygssystemet.

– Vi har redan skärpt skollagen så att när lärarna sätter betyg så ska de särskilt beakta resultaten på nationella provet. Det här är en fråga som vi kommer fortsätta jobba med, betygen ska ha legitimitet. Man ska kunna lita på att betygen speglar kunskaper och inte vilken skola man gått på.

Läs också: Friskolor i topp när det gäller glädjebetyg

Socialdemokraterna vill också införa en gemensam antagning till alla skolor och slopa kötid som en urvalskriterium för friskolor. Detta för att underlätta ansökningen för eleverna, men också göra systemet mer rättvist.

– Allt det där ska vi titta på. Beskedet idag är att vi vill ha en gemensam antagning och vi vill inte ha kötid som urvalsprincip, säger Anna Ekström.

– Skolpengen vill vi också se över. Den är idag väldigt trubbig och tar inte tillräckligt stor hänsyn till olika behov. Där är beskedet att vi vill reformera skolpengen, tillägger hon.

Nämnda personer

Anna Ekström

Ordförande Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), styrelseordförande Umeå universitet, ordförande ABF Stockholm, ordförande folkhögskolan Biskops arnö.
Jur. kand (Stockholms uni., 1988)

Ardalan Shekarabi

Vice ordförande i justitieutskottet
Jur. kand (Uppsala uni., 2007), doktorand i offentlig rätt (Uppsala uni., 2010-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00