S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

OPINION. Socialdemokraterna har rusat i opinionen under pandemin. Men att partiet skulle kunna nå tillbaka till sina opinionsnivåer på närmare 40 procent är snudd på omöjligt, menar statsvetare.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet
Johan Manell

Coronapandemin har gjort att opinionsstödet för Socialdemokraterna har skjutit i höjden. Partiet får 33,7 procent i SCB:s mätning - en uppgång på nästan 9 procentenheter. Samtidigt ligger partiet lägre än Stefan Löfvens första år som partiledare. Men att nå tillbaka dit kan bli svårt tror statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

– Den långsiktiga trenden är att vi får allt mer fragmenterat partisystem. Så det är inte sannolikt att något parti kan nå 35-40 procent, säger han till Altinget.

Artikeln fortsätter efter grafiken.

 

Inte heller Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vill dra allt för stora växlar av undersökningen.

– Sverige befinner sig fortfarande i ett exceptionellt läge. Det är svårt att dra några slutsatser. Det är inte opinionssiffror som heller ska vara fokus utan nu handlar det om fortsatt minska smittspridningen, säkra jobb och säkra svensk ekonomi, säger hon till Altinget.

SCB:s mätning är framför allt gjord i början av maj. Det finns senare mätningar som visar att stödet för Socialdemokraterna kan vara på väg ned igen. Men att krisen har förutsättningar för att spela Socialdemokraterna i händerna är helt klart.

– Det är ingen djärv gissning att tro att det är sysselsättning, ekonomi och välfärd som kommer vara huvudteman i valet 2022. Plötsligt är det hemmaplan igen för Socialdemokraterna, säger Ekengren Oscarsson.

Går från M till S

Personer som i undersökningen har gått till Socialdemokraterna kommer framför allt från gruppen “vet ej” och Sverigedemokraterna, men också från Moderaterna vilket förvånar Ekengren Oscarsson.

– Man brukar inte se en direktöverströmning mellan S och M annat än vid stora avgörande regeringsskiften, säger han.

Lena Rådström Baastad gläds över siffrorna men betonar att målet ligger längre fram.

– När det gäller opinionsmätningar så är det en mätning som gäller och det är valdagen.

Läs också

Nämnda personer

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

Lena Rådström Baastad

Landshövding i Örebro län
Fil. kand i arbetslivspedagogik (Örebro uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00