C-trenden går nedåt – partiet saknar Lööf

OPINION. Centerpartiet får sin sämsta SCB-siffra sedan maj 2014. Men partisekreteraren Michael Arthursson (C) tror att det vänder när Annie Lööf är tillbaka.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

Centerpartiet får sällan rubriker i opinionsmätningar numera. Partiet ligger på behörigt avstånd från spärren, samtidigt som det är långt upp till topptrion: S, M och SD. Så det var nästan lite i skymundan som partiet noterade sitt sämsta resultat på sex år i en SCB-mätning, 6 procent. Men partisekreteraren Michael Arthursson (C) är inte allt för bekymrad.

– Av de mätningar som presenterats i maj så spretar det rätt mycket för oss. I SCB ligger vi lågt, sedan ligger några runt 7-8 procent och som högst i Demoskop på 9-10. Så det är lite volatilt. Men det är klart att vi vill ha högre siffror, säger han till Altinget.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

 

Stödet för centern har svängt de senaste 10 åren. Under den andra mandatperioden av alliansregeringen var stödet lägre än i dag. Sen följde några opinionsmässigt framgångsrika år i opposition. Sedan partiet ingick januariavtalet har stödet gått nedåt igen.

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, tror dock inte att opinionssvängningarna bekommer Centerpartiet allt för mycket.

– Man spelar det långa spelet. Man är inte särskilt ängslig som många andra små och medelstora partier. Man är på väldigt gott humör just nu för man får igenom väldigt mycket centerpolitik. Antagligen mer än man fick under alliansregeringen, säger han till Altinget.

Tror det vänder

Michael Arthursson tror att Centerpartiets nedgång i SCB bara är temporär. Det är framför allt två saker han ser som talar för att C kommer kunna växa snart igen.

– Dels tror jag att omfamningen som Socialdemokraterna fått av många väljare nu under några månader kommer att klinga av. Sen tror jag när Annie Lööf kommer tillbaka efter sommaren kommer vi få ny energi också och ännu mer visa vad Centerpartiet står för, säger han.

Han menar att partiet gjorde rätt att ingå januariavtalet, trots den opinionsmässiga baksmällan.

– Vi vet att det är tufft för många partier att vara med och ta ansvar. Samtidigt är vi i politiken framför allt för att genomföra det som vi tror på. Vi kan inte bara stirra på opinionssiffrorna då.

Gynnsamt läge

Ekengren Oscarsson menar att Centerpartiet har en väldigt bra position i det parlamentariska läget.

– Det känns som att Centerpartiet kommer få en betydelsefull roll i saneringen av statsfinanserna. Väldigt lite kommer antagligen hända utan att Centerpartiet har ett finger med i spelet. Beroende på hur djup den ekonomiska krisen blir kan Centerparitet inte bara bli vågmästare utan bli ett parti som kommer kunna vara med i alla möjliga riksdagsmajoriteter.

Det stora problemet Ekengren Oscarsson ser för partiet är att många av dess väljare förvisso röstar på partiet men inte är övertygade anhängare.

– Där är man på ungefär samma nivå som Kristdemokraterna. Det finns relativt få som verkligen går “all in” på Centerpartiet känslomässigt.

Nämnda personer

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

Michael Arthursson

Partisekreterare Centerpartiet, medgrundare av och tidigare styrelseordförande för Fores

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget