M går framåt – men är långt ifrån Reinfeldts nivåer

OPINION. Moderaterna gläds åt en uppgång i SCB-mätningen. Men partiet är inte långt över Anna Kinberg Batras sämsta SCB-mätning, under samtliga övriga mätningar under hennes partiledartid och långt ifrån Fredrik Reinfeldts nivåer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

Moderaterna får 20,1 procent i SCB:s mätning. Det är partiets bästa resultat på två år. Men på längre sikt har partiet backat kraftigt.

– Det politiska landskapet ser annorlunda ut i dag än för 10-15 år sen. Vi har ett nytt parti som ligger mellan 15 och 20 procent i mätningarna, det skärper onekligen konkurrensen om väljarna. Men vi arbetar långsiktigt och metodiskt och jag tror att Moderaterna har väldigt goda förutsättningar att göra ett väldigt bra valresultat redan 2022 och har goda framtidsutsikter även i det längre loppet, säger Gunnar Strömmer (M), partisekreterare till Altinget.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

 

Moderaterna har dock tappat väljare åt alla håll de senaste åren. I valet 2018 gick två av de tredje största väljarströmmarna från partiet. Partierna som snor åt sig tidigare moderatväljare är Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

– Det är migrationsfrågan som driver båda de strömmarna. Så länge migrationsfrågan står högt på dagordningen så har Moderaterna haft problem att sätta ned foten och kommunicera en position. Man är ju ett stort parti, man har både Reinfeldts stockholmskosmopoliter med sig men också betydligt mer konservativa. De grupperna är helt i luven på varandra när det gäller migrationspolitiken, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, till Altinget.

Gynnas av kris

I och med coronakrisen har migrationen halkat ned på dagordningen. Det är också en av anledningarna till att Moderaterna ökar i SCB-mätningen, tror Ekengren Oscarsson.

– Väljarna söker sig till full service-partier. Nu ska det tas ansvar för beredskap, ekonomi och sysselsättning. Nischpartier som inte har hunnit arbeta upp regeringsduglighet förväntar vi oss ska få problem. Moderaternas uppgång är i ljuset av det kanske egentligen mindre än vad man skulle förvänta sig, säger han.

Gunnar Strömmer tror att opinionsmedvinden för Socialdemokraterna kommer att avta och att Moderaterna kommer kunna öka ytterligare.

– Om man tittar på något mer dagsaktuella mätningar så ser vi att det där förtroendet dalar för S och i vissa mätningar ganska kraftigt. Det är två år kvar till valet och mycket kan hända och kommer att hända.

Se upp för Göran Persson

Henrik Ekengren Oscarsson spår dock att Moderaterna kan hamna i en “Göran Persson-fälla" om de inte aktar sig. Han syftar på valrörelsen 2002 då välfärd ställdes mot skattesänkningar.

– Nästa val kan bli en repris på 2002 när Göran Persson gjorde slarvsylta med Bo Lundgren. Nu kan S säga att vi inte kan sänka skatterna när äldrevården behöver rustas upp.

Nämnda personer

Gunnar Strömmer

Justitieminister (M), ledamot i partistyrelsen
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00