S kallar ministrar till riksdagen om vårdens ekonomi

Socialdemokraterna kallar tre ministrar till respektive utskott för att få svar på vad regeringen gör åt det som partiet kallar en nationell vårdkris.

Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli har tre krav på regeringen. 
Lena Hallengren och Fredrik Lundh Sammeli har tre krav på regeringen. Foto: Samuel Steén/TT
Linda Berglund

Förra veckan begärde 21 socialdemokratiska riksdagsledamöter ordet i en tre timmar lång interpellationsdebatt med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Vid en presskonferens på onsdagen meddelade gruppledare Lena Hallengren och socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli att S kallar tre ministrar till respektive utskott.

– Vi vill att de ska redogöra för hur de arbetar med den nationella vårdkrisen. Vi använder de verktyg vi har till förfogande i opposition, säger Lena Hallengren på pressträffen.

De ministrar som berörs är finansminister Elisabeth Svantesson (M), sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Den sistnämnde ska enligt Lena Hallengren redogöra i försvarsutskottet för krisens betydelse för totalförsvaret. 

S vill också att regeringen ska göra ”en total genomlysning av den nationella sjukvårdskrisen, både nu och på längre sikt”. Det tredje kravet från partiet är att regeringen ger besked om vilket stöd som de kommer att ge regionerna, men om det ska ske i samband med eller före vårbudgeten är upp till regeringen att ta ställning till enligt Lena Hallengren.

– Vi har inte specificerat hur regeringen ska återkomma. Vilken form de väljer att göra det i får de återkomma om, säger hon på pressträffen.

Läs också

  

Nämnda personer

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00