Debatt

S: Johan Pehrson vill tillsätta en lobbyist i Arbetsförmedlingens styrelse

En företagsledare med hemliga uppdragsgivare är av lätt insedda skäl olämplig att sitta i en styrelse för en statlig myndighet. Gör om, gör rätt, Johan Pehrson. Det skriver Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson (S).

Vi kan snart ha en person i Arbetsförmedlingens styrelse som samtidigt är avlönad av de privata arbetsförmedlarföretagen – utan att någon av oss vet om det. Det skriver debattören.
Vi kan snart ha en person i Arbetsförmedlingens styrelse som samtidigt är avlönad av de privata arbetsförmedlarföretagen – utan att någon av oss vet om det. Det skriver debattören.Foto: TT/Montage
Teresa Carvalho
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) planerar att tillsätta en aktiv lobbyist i Arbetsförmedlingens nya styrelse. Det rör sig om en före detta liberal politiker som numera är chef för ett lobbyföretag som enligt egen utsago sysslar med ”påverkansarbete kopplat till sina kunders intressen”. Vilka kunder det handlar om är förstås hemligt. Kommer den här personen att driva sina kunders eller medborgarnas intressen? Man behöver knappast vara fullblodscyniker för att ana oråd.

Arbetsförmedlingen har de senaste åren genomgått en stor reformering både vad gäller organisation och arbetssätt. Mer av själva arbetsförmedlandet har – i linje med högerpartiernas önskan – lagts över på privata aktörer. Det ska inte på något sätt stickas under stol med att även vi socialdemokrater har ett ansvar för detta, även om vi hela tiden har varnat för risken att skattepengar kan hamna hos oseriösa bolag som vill tjäna snabba pengar.

Det som får oss socialdemokrater att reagera är att regeringen totalt nonchalerar behovet av transparens.

Den nya regeringen har däremot gått all-in på privatiseringsspåret. I regeringens budget framgår det klart och tydligt att de vill att fler arbetslösa ska delta i så kallade ”matchingstjänster”, vilket är namnet på den privatiserade verksamheten. Det här tycker vi socialdemokrater är fel. Privata aktörer kan visserligen fylla en funktion, men vi anser att Arbetsförmedlingen bör återfå ansvaret att själva förmedla jobb i större utsträckning.

Var är transparensen?

Det finns alltså olika politiska uppfattningar kring Arbetsförmedlingens verksamhet som kokar ner till frågan om mer eller mindre privatisering. I det här läget väljer arbetsmarknadsministern att peta in en aktiv lobbyist i Arbetsförmedlingens styrelse. Att det finns personer med olika partibok i styrelsen är i sig inget konstigt, och vi ifrågasätter inte heller vederbörandes kompetens – utan det som får oss socialdemokrater att reagera är att regeringen totalt nonchalerar behovet av transparens.

För att dra resonemanget till sin spets: vi kan snart ha en person i Arbetsförmedlingens styrelse som samtidigt är avlönad av de privata arbetsförmedlarföretagen – utan att någon av oss vet om det.

Att den liberala skolministern Lotta Edholm nyss gick direkt från en vinstdrivande friskolekoncern till att bli statsråd bidrar till bilden av Liberalerna som ett parti med osunt nära relation till privata vinstintressen i välfärden.

Gör om, gör rätt

Den svenska samhällsgemenskapen bygger på tillit. Att vi litar på varandra, våra institutioner och inte minst våra politiska system är en förutsättning för vår välfärd och vårt välstånd. Men tillit får aldrig tas för given, och det svenska samhället är på inget sätt vaccinerat mot korruption, jäv eller otillbörlig påverkan. Därför ser vi det som vår oppositionella plikt att bevaka regeringens handel och vandel.

En företagsledare med hemliga uppdragsgivare är av lätt insedda skäl olämplig att sitta i en styrelse för en statlig myndighet. Gör om, gör rätt, Johan Pehrson!.

Nämnda personer

Johan Pehrson

Partiledare Liberalerna, arbetsmarknads- och integrationsminister
Jur. kand (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00