S: ”Ett besked som ställer allt på ända”

Efter Altingets avslöjande om regeringens mer omfattande samordning med SD inom EU-området ser vice ordförande i EU-nämnden, Matilda Ernkrans (S), stora svårigheter att fortsätta det breda samarbetet: ”Är det med högernationalistiska SD som man ska driva EU-politiken, då borde man ha sagt det”.

De senaste mandatperioderna har nästan 90 procent av förhandlingsmandaten tagits gemensamt mellan sex partier, utan SD och V. Det är inte självklart framöver, säger Matilda Ernkrans (S).
De senaste mandatperioderna har nästan 90 procent av förhandlingsmandaten tagits gemensamt mellan sex partier, utan SD och V. Det är inte självklart framöver, säger Matilda Ernkrans (S). Foto: Christine Olsson /TT/Montage
Jacob Hederos

Tidigare biståndsministern och vice ordföranden i EU-nämnden, Socialdemokraternas Matilda Ernkrans, känner sig förd bakom ljuset av EU-minister Jessika Roswall (M).

Det här är ett mycket djupare samarbete med SD än vad man tidigare har givit sken av.

I det samordningsdokument som Altinget rapporterat om finns uppgifter som visar på en större samordning mellan regeringspartierna och SD inom EU-området än vad som tidigare aviserats.

– Man har sträckt ut en hand till oss, inte minst inför ordförandeskapet. Regeringen, och inte minst EU-ministern, försöker hävda att de fortfarande vill söka breda överenskommelser. Men nu får vi ett besked som ställer allt på ända. För det är uppenbarligen så att det finns ett tillägg i Tidöavtalet som handlar om att man ska samordna sig i stora viktiga EU-politiska frågor med högernationalistiska SD, säger Ernkrans till Altinget.

Traditionellt har en mycket stor andel av de EU-politiska positionerna förankrats mellan sex av riksdagens partier. Enligt Europaportalens sammanställning har runt 90 procent av förhandlingsmandaten som regeringar gått in med i EU-processen förankrats mellan M, KD, S, L, C och MP de senaste tre mandatperioderna.

De nya uppgifterna om regeringens samordning med SD bygger inte förtroende, anser Matilda Ernkrans. 

– De säger olika saker. Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas talesperson i EU-nämnden, säger att det finns en lista där man är överens om att samordna politiken. Det är hela klimat- och energipolitiken, migrationspolitiken och stora delar av EU-politiken som ska samordnas och inte lämna Regeringskansliet förrän det är klart, säger Ernkrans och fortsätter: