Debatt

S: Alliansen skar ner Arbetsmiljöverkets budget

DEBATT. Det räcker nu, skriver Anna Johansson (S) och Johan Andersson (S) om dödsolyckorna på arbetsplatserna. Alliansens nedskärningar skapade osäkrare arbetsplatser, men Socialdemokraterna har satsat på att öka anslagen igen. 

Foto: Riksdagen/Regeringskansliet
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Anna Johansson (S)
Ordförande, arbetsmarknadsutskottet
Johan Andersson (S)
Arbetsmarknadsutskottet

 

För några dagar sedan avled en arbetare vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Mannen arbetade utan säkerhetslina när han föll från åttonde våningen. Dödsfallet blev nummer 22 under 2019. Ännu en arbetstagare som inte får komma hem till sin familj.

Dödsolyckorna på svenska har arbetsplatser har inte minskat under de senaste åren. Det räcker nu! Ingen ska behöva dö på sin arbetsplats.

Alliansen skar ner Arbetsmiljöverkets budget

Socialdemokraterna har arbetat hårt för att förbättra den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Regeringen har tagit fram en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatsen. Det handlar om att skapa ett hållbart arbetsliv.

Efter alliansens nedskärning har socialdemokraterna gett Arbetsmiljöverket mer pengar. Nu ökar antalet inspektioner hos oseriösa arbetsgivare som bryter mot de regler som finns på arbetsmarknaden.

När Alliansen skar ner Arbetsmiljöverkets budget minskade antalet inspektörer som kontrollerar arbetsplatser. Resultatet blev osäkrare arbetsplatser och ökad risk för sjukdom och dödsfall. Efter alliansens nedskärning har socialdemokraterna gett Arbetsmiljöverket mer pengar. Nu ökar antalet inspektioner hos oseriösa arbetsgivare som bryter mot de regler som finns på arbetsmarknaden. Men det räcker inte.

S vill stärka förebyggande arbete

Det är viktigt att Arbetsmiljöverket gör besök utifrån tips om dålig arbetsmiljö och att det finns branschkunskap hos arbetsmiljöinspektörerna.

Vi socialdemokrater vill stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet, tillsynsarbetet och arbetslivsforskningen. En långsiktigt hållbar arbetsmiljö är avgörande för att fler ska kunna jobba till 65 och helst lite längre.

Svårt att rekrytera skyddsombud

Arbetsgivarna har ansvar för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Samtidigt bär de fackliga organisationernas skyddsombud stora delar av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Dessvärre varnar de facken för att det blir allt svårare att rekrytera skyddsombud. Det är dags att uppmärksamma och lösa detta problem.

Socialdemokraterna är det partiet som bäst står upp för arbetarnas rättigheter och arbetsmiljön på jobbet. Ingen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats, vara orolig för att arbetsmiljön ska leda till ohälsa, sjukdom eller död.

Nämnda personer

Anna Johansson

Tidigare riksdagsledamot (S), före detta infrastrukturminister
Komvuxutbildning

Johan Andersson

Riksdagsledamot (S)
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00