Ryssland riktar skarp kritik mot Natos agerande

STABILITET. Rysslands mångårige USA-ambassadör och nuvarande senator, Sergej Kisljak, säger att Ryssland "kommer att göra allt" för att säkra sina intressen i Arktis. Kritiken mot Nato kommer i samband med försvarsalliansens övning Trident Juncture.

Av: Andreas Krog

För första gången på 27 år är ett amerikanskt hangarfartyg norr om polcirkeln, med hangarfartyget Harry S. Truman för närvarande utanför kusten i norra Norge. Här deltar fartyget och dess 70 flygplan i en separat amerikansk övning i Norska havet och i den stora Nato-övningen Trident Juncture som involverar upp till 50.000 Nato-soldater i centrala Norge. Det är en av Natos största övningar sedan slutet av det kalla kriget 1989. 

I Nordnorge är Harry S. Truman ackompanjerat av bland annat det stora landstigningsfartyget Iwo Jima, med nästan 30 helikoptrar, och flera andra stora amerikanska krigsfartyg. I Trident Juncture-sammanhang tränar Truman tillsammans med flera andra krigsfartyg från bland annat Storbritannien och Kanada samt med marktrupper och flygplan från en lång rad andra NATO-länder.  

Samtidigt har både USA och Storbritannien mer eller mindre permanent soldater på vinterträning i Nordnorge några hundra kilometer från gränsen till Ryssland.  

Vill säkra ryska intressen 

Den stora NATO-aktiviteten i Arktis har inte gått obemärkt förbi i Moskva. Det underströk Rysslands förre ambassadören i USA och nuvarande senator i den ryska överhuset federationsrådet, Sergej Kisljak när han talade i förra veckan på den stora arktiska konferensen Arctic Cicle i Islands huvudstad Reykjavik.  

– Vi ser en hel del militär aktivitet och försök att få Nato in i bilden. Vi ser ökningen av antalet Natostyrkor längs våra gränser. Vi ser allt detta. Och därför kommer vi att göra allt för att säkra våra intressen, sade Sergej Kisljak och fortsatte:  

– Samtidigt vill jag gärna betona, att vi fortfarande tror, att utvecklingen i Arktis måste styras av civiliserad dialog som bygger på förhandlingar och internationella regler. Och vi önskar att det ska råda stabilitet i Arktis i framtiden. 

Kontakter i Trump-administrationen 

Sergej Kisljak var 2008–2017 Rysslands ambassadör i USA och spelade en central roll när det gäller frågan om Rysslands inflytande på det amerikanska presidentvalet 2016. Kisljak hade fram till valet kontakt med nyckelpersoner i Donald Trump kampanjstab, inklusive Trumps svärson Jared Kushner och Michael T . Flynn, som senare var tvungen att lämna posten som nationell säkerhet just på grund av sin nära kontakt med Sergej Kisljak.  

Före sin tid som Rysslands försteman i Washington D.C. var Kisljak vice utrikesminister 2003–2008 samt Rysslands ambassadör i Belgien och Rysslands permanenta representant i Nato 1998–2003.

Artikeln är översatt från altinget.dk.

Forrige artikel C styr flest storkommuner – brädar S och M C styr flest storkommuner – brädar S och M Næste artikel Sida utökar stödet till Wateraid Sida utökar stödet till Wateraid
Arla svarar Littorin: Vi kan inte blunda för utvecklingen

Arla svarar Littorin: Vi kan inte blunda för utvecklingen

REPLIK. Det är nya villkor på matmarknaden som Arla måste anpassa sig till. Vi flyttar Boxholmsosten till Östersund för att bibehålla osten och skapa ny historia, skriver Heléne Gunnarson, mjölkbonde i Halland och styrelseledamot i Arla.