Ryssland riktar skarp kritik mot Natos agerande

STABILITET. Rysslands mångårige USA-ambassadör och nuvarande senator, Sergej Kisljak, säger att Ryssland "kommer att göra allt" för att säkra sina intressen i Arktis. Kritiken mot Nato kommer i samband med försvarsalliansens övning Trident Juncture.

Av: Andreas Krog

För första gången på 27 år är ett amerikanskt hangarfartyg norr om polcirkeln, med hangarfartyget Harry S. Truman för närvarande utanför kusten i norra Norge. Här deltar fartyget och dess 70 flygplan i en separat amerikansk övning i Norska havet och i den stora Nato-övningen Trident Juncture som involverar upp till 50.000 Nato-soldater i centrala Norge. Det är en av Natos största övningar sedan slutet av det kalla kriget 1989. 

I Nordnorge är Harry S. Truman ackompanjerat av bland annat det stora landstigningsfartyget Iwo Jima, med nästan 30 helikoptrar, och flera andra stora amerikanska krigsfartyg. I Trident Juncture-sammanhang tränar Truman tillsammans med flera andra krigsfartyg från bland annat Storbritannien och Kanada samt med marktrupper och flygplan från en lång rad andra NATO-länder.  

Samtidigt har både USA och Storbritannien mer eller mindre permanent soldater på vinterträning i Nordnorge några hundra kilometer från gränsen till Ryssland.  

Vill säkra ryska intressen 

Den stora NATO-aktiviteten i Arktis har inte gått obemärkt förbi i Moskva. Det underströk Rysslands förre ambassadören i USA och nuvarande senator i den ryska överhuset federationsrådet, Sergej Kisljak när han talade i förra veckan på den stora arktiska konferensen Arctic Cicle i Islands huvudstad Reykjavik.  

– Vi ser en hel del militär aktivitet och försök att få Nato in i bilden. Vi ser ökningen av antalet Natostyrkor längs våra gränser. Vi ser allt detta. Och därför kommer vi att göra allt för att säkra våra intressen, sade Sergej Kisljak och fortsatte:  

– Samtidigt vill jag gärna betona, att vi fortfarande tror, att utvecklingen i Arktis måste styras av civiliserad dialog som bygger på förhandlingar och internationella regler. Och vi önskar att det ska råda stabilitet i Arktis i framtiden. 

Kontakter i Trump-administrationen 

Sergej Kisljak var 2008–2017 Rysslands ambassadör i USA och spelade en central roll när det gäller frågan om Rysslands inflytande på det amerikanska presidentvalet 2016. Kisljak hade fram till valet kontakt med nyckelpersoner i Donald Trump kampanjstab, inklusive Trumps svärson Jared Kushner och Michael T . Flynn, som senare var tvungen att lämna posten som nationell säkerhet just på grund av sin nära kontakt med Sergej Kisljak.  

Före sin tid som Rysslands försteman i Washington D.C. var Kisljak vice utrikesminister 2003–2008 samt Rysslands ambassadör i Belgien och Rysslands permanenta representant i Nato 1998–2003.

Artikeln är översatt från altinget.dk.

Forrige artikel C styr flest storkommuner – brädar S och M C styr flest storkommuner – brädar S och M Næste artikel Sida utökar stödet till Wateraid Sida utökar stödet till Wateraid