Debatt

Ryssland måste betala för sitt krig mot Ukraina

Skicka de frysta ryska pengarna direkt till den ukrainska staten. På så sätt kan EU direkt ge Ukraina ett ekonomiskt stöd på över 300 miljarder euro, skriver Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner. 

Ryssland och det ryska ledarskapet måste helt enkelt straffas hårdare för sina brott mot mänskligheten, skriver debattörerna.
Ryssland och det ryska ledarskapet måste helt enkelt straffas hårdare för sina brott mot mänskligheten, skriver debattörerna.Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT
Emma Wiesner
Abir Al-Sahlani
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ukraina har i snart ett år utsatts för Vladimir Putins blodiga terrorkampanj mot landet och dess befolkning. Den tapperhet och uthållighet som Ukrainas medborgare, med allierade, har visat under dessa månader måste vi vara dem evigt tacksamma för. De för en kamp mot totalitarism och dödliga övergrepp, för demokrati och frihet, som vi måste ge allt vårt ovillkorade stöd till.

Försvaga Rysslands position

Men samtidigt som vi inte får slå av på takten gällande vår hjälp till Ukraina – med fortsatt ekonomiskt stöd såväl som vapenunderstöd – så måste vi också hålla ögonen på att fortsätta att försvaga den aggressiva och invaderande parten i detta krig. Ryssland och det ryska ledarskapet måste helt enkelt straffas hårdare för sina brott mot mänskligheten.

Det här är ett krig som Ukraina måste vinna och EU kan inte ha någon annan position än att stå bergfast bakom detta tappra land och dess befolkning.

Efter de senaste veckornas intensifierade ryska missilterror mot civila mål i Ukraina, som den hänsynslösa attacken mot bostadshusen i Dnipr, samlades en grupp Europaparlamentariker inom den liberala partigruppen Renew Europe. Vi har nu tagit ett initiativ för att ytterligare skärpa dagens sanktioner mot Ryssland och Putins regim, med krav till EU-kommissionens ledning om att omgående införa starkast möjliga sanktioner.

Fyra krav

Vi kräver att EU-kommissionen:

  • Omgående inför sanktioner mot alla företag och individer som fortfarande handlar och/eller ingår avtal i Ryssland eller med ryska företag.
  • Utökar sanktionslistan till att omfatta alla 6 000 ryska personer som har identifierats av Navalnyj-stiftelsen som varande en del av det korrupta samhällssystemet, och lägga till dem till listan över personer som ska stoppas från att få visum till EU och samtidigt frysa alla deras tillgångar i EU.
  • Tar fram ett konkret förslag om att föra över alla frysta tillgångar från Rysslands centralbank till den ukrainska staten. Det skulle omgående ge ett ekonomiskt stöd till Ukraina på över 300 miljarder euro.
  • Föreslår att insatserna på EU-nivå också ska matchas av medlemsländerna, med en bestämd och koordinerad leverans av tunga vapen, särskilt Leopard 2-stridsvagnar, kombinerad med en snabb träning av ukrainsk militär personal om hur dessa vapensystem ska användas.

”De fortsatta krigsbrotten, med medvetna attacker mot civila, tortyr, våldtäkter och urskillningslösa attacker på städer och civil infrastruktur, måste mötas med mer resoluta åtgärder från vår sida, och med stöd för det heroiska ukrainska folket som försvarar sitt land och våra delade värderingar”, avslutas brevet till EU-kommissionen.

Marshallplan för Ukraina

Det här är ett krig som Ukraina måste vinna och EU kan inte ha någon annan position än att stå bergfast bakom detta tappra land och dess befolkning. När landet befriats från sin angripares vedervärdiga anfall och invasion, behöver vi finnas där för att bygga upp Ukraina igen. Det kommer att kosta, men det måste det få göra.

Centerpartiet har ända sedan Ryssland anföll Ukraina, i februari förra året, drivit på för att en Marshallplan för Ukraina tas fram. En storskalig, samlad plan, likt den som byggde upp Västeuropa efter andra världskriget. 750 miljarder euro har nämnts som en grundplåt för denna plan. Kan vi ta 300 miljarder från frysta ryska tillgångar, så är det en bra början och dessutom ett effektivt sätt att få Ryssland att betala för sina illdåd.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget