Riktade statsbidrag minskar kraftigt

STYRNING. Regeringen räknar med att de riktade statsbidragen minskar rejält de kommande åren samtidigt som det sker en ökning av de generella statsbidragen. 

Mattias Croneborg

Kommuner och regioner får bidrag för exempelvis skola från staten dels genom generella statsbidrag, dels riktade statsbidrag. De riktade statsbidragen är förknippade med en viss uppgift som ska utföras enligt särskilda villkor som bestäms av regeringen. De generella statsbidragen däremot kan kommunerna använda på det sätt som de finner mest lämpligt.

För flera år sedan gick den rödgröna regeringen ut och sa att man hade som mål att minska de riktade statsbidragen och istället öka de generella. Men det visade sig lättare sagt än gjort. Under flera år blev utvecklingen det omvända. Detta ledde också till omfattande kritik från SKL och enskilda kommuner och landsting som ansåg att detaljstyrningen ökade. Men sedan något år tillbaka har regeringen lyckats vända utvecklingen. Detta befästs i regeringens vårproposition där prognosen pekar på att de riktade statsbidrag minskar med 20 miljarder kronor medan de generella ökar med samma belopp. 

...

 

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00