Riksidrottsförbundet rasar mot kulturministerns uttalande: ”hjärnsläpp”

Idrotten flyttas till justitiedepartementet på grund av att det finns ”mycket brottslighet” inom idrotten. Det sade kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i en intervju med Sveriges radio. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kallar uttalandet för ”osedvanligt korkat”.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter har hamnat i blåsväder. 
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter har hamnat i blåsväder.  Foto: Anders Gustafsson
Anders Gustafsson

Det var under de sista sekunderna av onsdagens P1 kultur som den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter fick frågan om hur det kändes att förlora idrotten. 

– Idrott är jätteviktigt för mig som person, men det känns helt okej. Där finns också mycket brottslighet inom idrotten och det var därför man flyttade på den, svarade Gustafsdotter.

”Osedvanligt korkat uttryckt”

Att idrotten på grund av brottslighet skulle passa bättre under justitiedepartementet är ett påstående som får Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att dra efter andan innan han svarar. 

Björn Eriksson.
Björn Eriksson. Foto: Riksidrottsförbundet

– Jag har fått information om uttalandet och jag håller fortfarande på att hämta mig. Det är osedvanligt korkat uttryckt, säger han till Altinget.

– Att jag som gammal rikspolischef tillsammans med Anders Ygeman, som tidigare hade ministeransvar för polisen, skulle ta som uppgift att brottsutreda idrottsrörelsen – Sveriges största folkrörelse – saknar all rimlighet, fortsätter Björn Eriksson. 

Att jag som gammal rikspolischef tillsammans med Anders Ygeman, som tidigare hade ministeransvar för polisen, skulle ta som uppgift att brottsutreda idrottsrörelsen – Sveriges största folkrörelse – saknar all rimlighet.

– Det torde kunna betecknas med ordet hjärnsläpp, i den mån hennes yttrande var uttryck för någon tankeverksamhet alls. Anders Ygeman ringde mig inför förändringen och berättade om den, och jag ser inga tecken på att de håller på att inrätta någon form av polisavdelning för idrotten.

Men stämmer det inte att idrotten har en del problem med matchfixning och påverkan från organiserad brottslighet?

– Men välfärden drar också till sig ljusskygg verksamhet, om du är med på jämförelsen. Det stämmer att det du nämner är ett växande problem i den del av idrotten där det finns mycket pengar. När jag tillträdde inrättade jag därför tillsammans med rikspolischefen, riksåklagaren och generaldirektören för Brå en högnivågrupp för att vi ska bekämpa den här typen av brottslighet. Men det har inget att göra med departementstillhörighet, säger Björn Eriksson.

Kommer du att begära någon form av förklaring från kulturministern?

– Det är så pass korkat att det förtjänar att glömmas bort, jag kan omöjligen ta det på allvar.

Altinget har skickat över frågor till kulturminister Jeanette Gustafsdotter: 

Du sa att du var trött efter en lång dag med intervjuer. Men det låter mest som att du försäger dig. Du hittar knappast på en sådan uppgift?

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är väldigt kritisk. Han kallar det bland annat för ett hjärnsläpp. Hur vill du bemöta hans kritik och har du någon kommentar till idrottsrörelsen?

Kulturministern ger ingen intervju men skickar ett skriftligt svar via sin pressekreterare.

”Jag har jobbat mycket med frågan om hat och hot mot journalister, många av dem sportjournalister. Det och statsministerns viktiga uppdrag att vända på alla stenar la grunden för den olyckliga formuleringen. Det var första dagen på jobbet, och jag hade gjort många intervjuer.
Att idrotten framförallt är en samlande kraft, som betyder så oerhört mycket för samhället, och mig personligen gör att jag inte nog kan understryka hur ledsen jag är över hur mitt uttalande kom ut.” 

Betydelse för integrationen

I samband med att regeringen presenterades frågade Altinget migrations- och integrationsminister Anders Ygeman om förändringen hade att göra med idrottens betydelse för integrationen.

– Efter att vi stängde ner den allmänna värnplikten och efter marknadsexperimenten i skolan, så finns det ingen kraft i samhället där så många människor med så olika bakgrunder möts som inom idrotten, sade han då.

Ygeman lyfte också fram sitt ”brinnande idrottsintresse” som han menar kommer att bidra till att han kan driva idrottsfrågorna framåt.

Nämnda personer

Björn Eriksson

Ordförande Riksidrottsförbundet, ordförande Kontantupproret
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1968), hedersdoktor Linköpings universitet

Jeanette Gustafsdotter

Ersättare, kulturnämnden Stockholms stad.
Jur. kand i medierätt (Uppsala uni., 1992), journalistexamen (Mittuniversitetet, 1993)

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget