Riksdagsmajoritet för ursäkt till tvångssteriliserade

ERSÄTTNING. De personer som tvingades sterilisera sig för att få byta kön bör få ekonomisk ersättning från staten, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet välkomnar beskedet.

Johanna Alskog

Tidigare var det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet som hade den uttalade uppfattningen att staten står i skuld till de personer som under perioden 1972-2013 tvingades att sterilisera sig för att få byta juridiskt kön. Kravet ströks ur lagen i juli 2013, men sattes ur spel redan i januari 2013 när Kammarrätten i Stockholm konstaterade att kravet stred mot såväl grundlagen som Europakonventionen.

Sedan dess har RFSL drivit frågan om ekonomisk ersättning till dem som utsattes för steriliseringskravet. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har haft ärendet – inklusive ett hot från RFSL om en rättsprocess – på sitt skrivbord sedan han tillträdde. När han, och därmed även Socialdemokraterna, nu sätter ner foten och meddelar att regeringen anser att staten ska ge ekonomisk ersättning till gruppen, så får beskedet ett varmt välkomnande från flera håll i riksdagshuset.

Applåder från Liberalerna

– Om nu regeringen vill ta det här steget, då är det bara att applådera. Det här är människor som har farit illa, de har diskriminerats och varit utsatta för alla möjliga otrevliga saker, säger Barbro Westerholm, Liberalernas vårdpolitiska talesperson, till Altinget.

Liberalerna har inte haft någon uttalad hållning i frågan om ekonomisk ersättning, men Barbro Westerholm känner sig lugn för att hon talar för hela riksdagsgruppen.

Att kräva sterilisering i samband med könsbyte var uttryck för ett synsätt som samhället och regeringen idag menar är fel och tar avstånd ifrån. Därför vill vi också att de som drabbats av kravet ska kunna ansöka om ersättning.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i ett pressmeddelande

– Jag kan inte tänka mig att någon ska säga nej. Liberalerna har jobbat så hårt för att ta bort steriliseringslagen. Där drev Ullenhag och Björklund på inom alliansregeringen för att få bort lagstiftningen, säger Westerholm.

Centern instämmer också

Inte heller Centerpartiet har tidigare haft en uttalad partiåsikt, men det går ändå mycket snabbt för partiets vårdpolitiska talesperson Anders W Jonsson att ta ställning till regeringens besked när Altinget ringer.

Vi välkomnar regeringens beslut. Det här känns rätt.

Centerpartiets Anders W Jonsson

– Vi välkomnar regeringens beslut. Det här känns rätt, säger Anders W Jonsson när han återkommer efter bara några minuters sonderingar med sitt parti.

Även om Liberalerna utåt sett inte har drivit på om just den ekonomiska ersättningen, får partiet ändå ett erkännande från Vänsterpartiets Karin Rågsjö.

– De som har drivit det här har varit Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och RFSL. För oss är det en seger. Och det är framför allt en seger för de människor som det handlar om, säger hon till Altinget.

Komplext enligt KD

Kristdemokraterna är sedan tidigare skeptiska till att staten ska betala ekonomisk ersättning och ansett att steriliseringarna gjorde utifrån den kunskap man hade då. Partiets vårdpolitiska talesperson Emma Henriksson kallar nu frågan för "ganska komplex" och vill inte säga vare sig ja eller nej. 

– Jag vill se vad de kommer med innan jag tar ställning, men det är bra att regeringen tar frågan vidare, säger hon till Altinget.

Regeringen ska arbeta fram ett lagförslag inom departementet. Gabriel Wikströms tidsplan är att riksdagen ska klubba igenom en lag som börjar gälla den 1 juli 2018. Karin Rågsjö har en förhoppning om att det ska kunna gå ännu lite snabbare än så. RFSL har drivit på frågan extra hårt, då många av de berörda personerna börjar bli gamla och riskerar att avlida om det dröjer för länge.

– Har man bestämt sig, då bör man sätta det i sjön utan dröjsmål, säger Liberalernas Barbro Westerholm.

Regeringen återkommer om summa

Det återstår att se vilken summa regeringen föreslår. De tidigare ersättningarna till tvångssteriliserade, beslutade år 1999, låg på 175 000 kronor. RFSL:s uppfattning är att 300 000 är en rimligare summa. Vänsterpartiet har i dag ingen uppfattning om summan. 

– Jag tror inte de största är summan, utan att få en återupprättelse, en ursäkt.

Barbro Westerholm kommenterar den nämnda summan 300 000 kronor med:

– Det är mycket pengar för den enskilda, men i statskassan är det ju peanuts.

Moderaternas Cecilia Widegren ger inget besked om hur partiet ställer sig till principfrågan om en statlig ekonomisk ersättning till dem som utsatts, utan meddelar att man nu förväntar sig ett förslag från regeringen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00