Riksdagsledamöterna som tvingas lämna

32 av de riksdagsledamöter som ville bli omvalda lyckades inte. Bland de som nu behöver lämna finns en gruppledare, flera talespersoner och ledamoten med allra längst erfarenhet. 

Tre av de 32 riksdagsledamöter som mister sina riksdagsplatser: Maria Ferm (MP), Andreas Carlson (KD) och Roger Haddad (L). Carlson kan återvända om rätt partikollega blir minister.
Tre av de 32 riksdagsledamöter som mister sina riksdagsplatser: Maria Ferm (MP), Andreas Carlson (KD) och Roger Haddad (L). Carlson kan återvända om rätt partikollega blir minister. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT, Anders Wiklund/TT, Jessica Gow /TT

De allra flesta av riksdagens nyvalda ledamöter som på måndag tar plats i kammaren har suttit där förut. Hela sju av tio behåller sin stol från den tidigare mandatperioden.

Men alla som ville stanna kvar har inte lyckats. Det gäller bland annat Centerpartiets vice ordförande Linda Modig och Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson. Efter att partiet backat i riksdagsvalet står Carlson, som även är partiets rättspolitiska talesperson, nu utan riksdagsplats. Han är däremot ersättare i så många som femton valkretsar så i det fall Jakob Forssmed eller Acko Ankarberg Johansson får en ministerpost välkomnas han tillbaka.

För Liberalerna är ett tungt tapp den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Roger Haddad som även är en av partiets mest erfarna inom utbildningsområdet. Han tvingas lämna trots nästan 800 kryss i valkretsen i Västmanland. 

Även Kristdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Michael Anefur mister sin riksdagsplats när Kristdemokraterna tappar ett av tre Skånemandat. 

– För mig personligen kan jag leva väl med detta, men det är tråkigt för partiet att vi backar. Det är det som känns bittert tycker jag.

Roger Haddad har över 12 års riksdagserfarenhet, och Anefur satte sig i riksdagen 2009 för första gången. Det är dock Tuve Skånberg (KD) som suttit allra längst. Med sina 27 år innehar han rollen som riksdagens ålderspresident.

Men trots att Skånberg lät trycka upp 15 000 personvalsfoldrar, och återanvände 38 valaffischer från valet 2018, räckte det inte för att klättra från den nedputtade platsen på partiets Skånelistor.