Riksdagsledamot lämnar – blir toppnamn i Stockholm

KDU:s ordförande Nike Örbrink kom in i riksdagen som statsrådsersättare den 18 oktober. Men nu kommer beskedet att hon lämnar för att bli KD:s gruppledare i Stockholms stad.

 ”Jag ser fram emot att leda Kristdemokraternas arbete i en offensiv opposition”, säger Nike Örbrink (KD).
 ”Jag ser fram emot att leda Kristdemokraternas arbete i en offensiv opposition”, säger Nike Örbrink (KD).Foto: KD Stockholm
Johan Manell

Nike Örbrink har varit ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund sedan 2020. I höstens val ställde hon upp både till riksdagen och till Stockholms kommunfullmäktige.

Valresultatet räckte först inte hela vägen till riksdagen men när Jakob Forssmed (KD) blev minister fick hon en plats som statsrådsersättare. Det blir dock en kort riksdagssejour för Örbrink. På måndagen kom nämligen beskedet att hon lämnar riksdagen för att i stället ta över som gruppledare för KD i Stockholms stad. Där efterträder hon Erik Slottner (KD) som också han blivit minister. 

– Jag ser fram emot att leda Kristdemokraternas arbete i en offensiv opposition, med sikte på valvinst 2026. Mitt fokus kommer särskilt vara att fortsätta driva frågor som rör äldre och tryggheten samtidigt som vi noggrant granskar hur den nya vänstermajoriteten förvaltar stockholmarnas skattepengar, säger Örbrink i ett pressmeddelande.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00