Riksdagen hjälper bostadslösa statsråd

FÖRVALTNING. Riksdagen har inte bostäder så att det räcker till riksdagsledamöterna. Ändå har tre statsråd bott kvar i riksdagens lägenheter hela hösten.

Tre socialdemokratiska statsråd – justitieminister Morgan Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht – har under hela hösten bott kvar i de lägenheter som de fick tillgång till i egenskap av riksdagsledamöter.

Riksdagsstyrelsen beslutade vid sitt decembersammanträde att de tre statsråden får bo kvar till och med den 1 januari, sedan ska de klara sig på egen hand på Stockholms bostadsmarknad. Vad gäller Sven-Erik Bucht, ministern som till och med använt medierna i sin bostadsjakt, har det ordnat sig. Bucht har just flyttat ut, enligt riksdagsförvaltningens fastighetsenhet.

Därmed blir en lägenhet ledig – till glädje för de köande riksdagsledamöterna. Riksdagsförvaltningen har just nu även fyllt de fem gästbostäderna med riksdagsledamöter. Totalt har riksdagsförvaltningen 254 övernattningsbostäder, i anslutning till riksdagen och ute på stan, enligt René Poedtke på fastighetenheten.

– Vi har inte tillräckligt med egna lägenheter för alla som har rätt att bo, säger han.

Riksdagsledamöterna bor avgiftsfritt i riksdagens bostäder. Bucht, Johansson och Hultqvist har betalat hyra, enligt fastighetsenheten.

Forrige artikel Ny disciplin i nytt försvar Næste artikel Alliansen räddar Terminologicentrum
Ex-minister får EU-toppjobb

Ex-minister får EU-toppjobb

Thomas Östros, tidigare skatte, utbildnings- och näringsminister, blir ny vice ordförande i Europeiska investeringsbanken (EIB).

V: Finansministern agerar emot öppenhet och transparens

V: Finansministern agerar emot öppenhet och transparens

DEBATT. Finansministern Magdalena Andersson (S) backar från att begränsa skatteflykten. Det krävs ökad öppenhet och transparens för att stoppa den aggressiva skatteplaneringen, skriver Tony Haddou (V).