Riksdagen hjälper bostadslösa statsråd

FÖRVALTNING. Riksdagen har inte bostäder så att det räcker till riksdagsledamöterna. Ändå har tre statsråd bott kvar i riksdagens lägenheter hela hösten.

Justitieminister Morgan Johansson får bostadshjälp av riksdagen
Justitieminister Morgan Johansson får bostadshjälp av riksdagenFoto: Foto: Anders Löwdin
Johanna Alskog

Så arbetslösheten är ett stort problem för Sveriges ungdomar. Men det är också bostadsbristen. För om man väl lyckas få ett jobb eller en utbildningsplats, ja då får man ingen bostad. Då får man flytta runt i andra- tredje och fjärdehand. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) har ett bättre skyddsnät än de ungdomar han bloggar om.

Tre socialdemokratiska statsråd – justitieminister Morgan Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht – har under hela hösten bott kvar i de lägenheter som de fick tillgång till i egenskap av riksdagsledamöter.

Riksdagsstyrelsen beslutade vid sitt decembersammanträde att de tre statsråden får bo kvar till och med den 1 januari, sedan ska de klara sig på egen hand på Stockholms bostadsmarknad. Vad gäller Sven-Erik Bucht, ministern som till och med använt medierna i sin bostadsjakt, har det ordnat sig. Bucht har just flyttat ut, enligt riksdagsförvaltningens fastighetsenhet.

Därmed blir en lägenhet ledig – till glädje för de köande riksdagsledamöterna. Riksdagsförvaltningen har just nu även fyllt de fem gästbostäderna med riksdagsledamöter. Totalt har riksdagsförvaltningen 254 övernattningsbostäder, i anslutning till riksdagen och ute på stan, enligt René Poedtke på fastighetenheten.

– Vi har inte tillräckligt med egna lägenheter för alla som har rätt att bo, säger han.

Fakta
Riksdagsledamöter som bor mer än 50 kilometer från riksdagen har rätt till bostad i riksdagens bostadsbestånd eller att få ersättning för en privat bostad. Maxhyra som ersätts är 8000 kronor, beloppet höjs till 8600 kronor vid årsskiftet, enligt riksdagsstyrelsens beslut.



Källa: Riksdagen

Riksdagsledamöterna bor avgiftsfritt i riksdagens bostäder. Bucht, Johansson och Hultqvist har betalat hyra, enligt fastighetsenheten.

Nämnda personer

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

Sven-Erik Bucht

Tidigare landsbygdsminister (S)
Kurs i företagsekonomi (Luleå Tekniska uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00