Riksdagen hjälper bostadslösa statsråd

FÖRVALTNING. Riksdagen har inte bostäder så att det räcker till riksdagsledamöterna. Ändå har tre statsråd bott kvar i riksdagens lägenheter hela hösten.

Tre socialdemokratiska statsråd – justitieminister Morgan Johansson, försvarsminister Peter Hultqvist och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht – har under hela hösten bott kvar i de lägenheter som de fick tillgång till i egenskap av riksdagsledamöter.

Riksdagsstyrelsen beslutade vid sitt decembersammanträde att de tre statsråden får bo kvar till och med den 1 januari, sedan ska de klara sig på egen hand på Stockholms bostadsmarknad. Vad gäller Sven-Erik Bucht, ministern som till och med använt medierna i sin bostadsjakt, har det ordnat sig. Bucht har just flyttat ut, enligt riksdagsförvaltningens fastighetsenhet.

Därmed blir en lägenhet ledig – till glädje för de köande riksdagsledamöterna. Riksdagsförvaltningen har just nu även fyllt de fem gästbostäderna med riksdagsledamöter. Totalt har riksdagsförvaltningen 254 övernattningsbostäder, i anslutning till riksdagen och ute på stan, enligt René Poedtke på fastighetenheten.

– Vi har inte tillräckligt med egna lägenheter för alla som har rätt att bo, säger han.

Riksdagsledamöterna bor avgiftsfritt i riksdagens bostäder. Bucht, Johansson och Hultqvist har betalat hyra, enligt fastighetsenheten.

Forrige artikel Ny disciplin i nytt försvar Næste artikel Alliansen räddar Terminologicentrum