Riksdagen en ledamot kort efter ersättarnas massavhopp

För tillfället sitter endast 348 ledamöter i riksdagen då en ersättare ännu inte finns på plats för socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). De fyra M-politikerna som stod på tur har tackat nej.

Moderaterna saknar en ledamot i riksdagen sedan regeringsbildningen. Det innebär att den redan snäva majoriteten för högersidan tillfälligt minskat ytterligare, till 175 respektive 173 mandat för de rödgröna.
Moderaterna saknar en ledamot i riksdagen sedan regeringsbildningen. Det innebär att den redan snäva majoriteten för högersidan tillfälligt minskat ytterligare, till 175 respektive 173 mandat för de rödgröna.Foto: Bertil Ericson/TT
Miranda Olsson

16 av ministrarna i Ulf Kristerssons regering, inklusive statsministern själv, kommer direkt från riksdagen och lämnar därmed sina stolar till statsrådsersättare. Medan detta i de flesta fall gått problemfritt är så inte fallet för stol 299.

När socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) lämnade var tanken att Viktor Lundblad (M) från Lerum skulle kliva in i hennes ställe. Men han har på tisdagen avsagt sig uppdraget som riksdagsersättare. Därför gick turen vidare till Daniel Filipsson (M) men inte heller han vill ha platsen.

– Jag var väl riksdagsledamot i någon timme eller så tror jag, säger han till Altinget.

Filipsson är kommunstyrelsens ordförande i Alingsås, där Moderaterna gick framåt med 3 procent i valet. Nu vill han fortsätta leda kommunen, men utesluter inte ett riksdagsuppdrag i framtiden.

Läs också

Vem är kvar?

Tredje ersättare på listan är Angela Fast Torstensson från Partille. Men även hon avsade sig uppdraget på tisdagen. 

Oliver Andersson, som stod sjua på partiets valsedel, hamnar näst på tur. Han sitter i ungdomsförbundets förbundsstyrelse och är distriktsordförande för Muf i Västra Götaland Västra.

Men också han tackar nej till att ersätta ministern.

– Det kom lite som en chock att jag fick frågan. Jag trodde inte att jag stod på valbar plats då det var så många namn före mig. I sådana här processer får man inte så mycket betänketid, säger 22-åringen till Altinget.

Andersson läser för tillfället dubbla kandidatprogram och vill helst jobba några år innan han sätter sig i riksdagen.

”Oväntat”

Riksdagsförvaltningen meddelar på tisdagen att det kan dröja till slutet av veckan för att få den 349:e ledamoten på plats. Under tiden har regeringssidan endast två mandats övertag i kammaren.

Men nu står det i alla fall klart vem det blir som ersätter ministern.

Altinget har varit i kontakt med Moderaterna i den valkrets som berörs och redan i torsdags blev Jennie Wernäng, kommunpolitiker i Öckerö och åtta på riksdagslistan, erbjuden platsen – och hon vill ha den.

– Det kom oväntat men känns kul såklart och är en hedersam uppgift, så det fanns ingenting att tveka på, säger hon till Altinget.

Att hon inte redan är på plats i riksdagen handlar enligt henne själv om formaliteter. Eftersom hon stod en bit ner på listan måste hon först formellt utses till ersättare. Men även om en del byråkrati alltså återstår så har Wernäng redan fått reda på att partiet tänker utse henne till suppleant i civilutskottet.

På onsdagen meddelade riksdagsförvaltningen att Jennie Wernäng utsetts till statsrådsersättare för Camilla Waltersson Grönvall.

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärare i svenska och engelska (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00