Restriktioner förlängs – kan lyftas om 14 dagar

Restriktioner för smittspridningen förlängs ytterligare 14 dagar. Däremot kan merparten av restriktionerna tas bort om 14 dagar, förutsatt att kurvan går åt rätt håll. Samtidigt bedömer FHM att en halv miljon svenskar i veckan blir smittade av covid-19.

Karin Tegmark Wisell, gd för Folkhälsomyndigheten, uppskattar att en halv miljon människor smittas av coronaviruset varje vecka i nuläget.
Karin Tegmark Wisell, gd för Folkhälsomyndigheten, uppskattar att en halv miljon människor smittas av coronaviruset varje vecka i nuläget.Foto: Claudio Bresciani/TT
Josefin Lingström

Under en pressträff meddelar socialminister Lena Hallengren att pandemirestriktionerna som nu finns kommer ligga kvar i ytterligare 14 dagar. Anledningen är att smittspridningen i samhället ännu är hög och att antalet patienter i slutenvården också ökar.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande åtgärder lägger en broms på spridningen och givet det höga antalet fall så behövs den bromsen ett tag till. Rycker vi den för snabbt riskerar vi ett allvarligt bakslag mot samhällets grundläggande funktioner, säger Hallengren under pressträffen.

– Dessutom behöver täckningsgraden för dos 3 öka, inte minst i åldersgruppen 50-65 år.

Avveckling av restriktioner

Samtidigt ges beskedet om att merparten av restriktionerna kommer kunna avvecklas den 9 februari, om 14 dagar. Redan nästa vecka kommer regeringen återkomma om vilka restriktioner som kommer lyftas och vilka som behöver ligga kvar.

FHM:s gd Karin Tegmark Wisell bedömer att 14 dagar till av restriktioner gör att landet kommer förbi den största puckeln i kurvan över smittspridningen.

Halv miljon smittade i veckan

Det går inte att säga exakt hur många som är smittade, eftersom det nu finns en prioriteringsordning för vilka som får pcr-testa sig. Men Folkhälsomyndigheten (FHM) uppskattar att runt en halv miljon människor får covid-19 i veckan i nuläget.

FHM baserar siffran på andelen positiva av de som testas och de tittar även på specifika grupper som kan ses som representativa för befolkningen i stort.

I kombination av att en halv miljon människor i veckan nu får covid-19 och en halv miljon människor per vecka beräknas vaccinera sig, väntas kurvan över smittspridningen snart vända neråt.

– Det gör att vi fyller på med immuniteten och det kommer göra att det går ner. Att det inte finns så många nya människor att infektera, säger Tegmark Wisell under pressträffen.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Karin Tegmark Wisell

Generaldirektör Folkhälsomyndigheten

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00