Debatt

Replik: Timbro har fel, det är inte byggreglerna som är problemet

Hur många regler vill Timbro egentligen ta bort? Finns det ens en gräns? Om Sverige ska kunna upprätthålla sin status som en kunskapsnation kan inte landets studenter bo i skokartonger. Det skriver Elsa Berlin, vice ordförande och Sveriges förenade studentkårer.

”Studentbostäder har lägre krav än andra typer av bostäder men inte byggs det massa studentbostäder för det”, skriver debattören.
”Studentbostäder har lägre krav än andra typer av bostäder men inte byggs det massa studentbostäder för det”, skriver debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT, Faksimil
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Sverige finns det cirka 400 000 studenter och 100 000 studentbostäder enligt siffror från UKÄ och Bokverket. Det är en ekvation som inte går ihop. I drygt hälften av Sveriges kommuner råder det brist på bostäder, och den typ av bostäder som det är störst brist på är bostäder med rimliga boendekostnader. Hur löser vi problemet? Jo, enligt Timbro genom att slopa kraven på kök. 

Kanske blir det billigare med bostäder utan kök, men att människorna skulle flytta in i dessa bostäder för att de inte gillar matlagning vilket Timbro tycks tro är skrattretande. Snarare skulle ekonomiskt svaga grupper, såsom studenter, tvingas välja dessa bostäder för att överhuvudtaget ha någonstans att bo på sin nya studieort.

En av tre presumtiva studenter från en familj med dålig ekonomi väljer nämligen i dag bort en studieort på grund av bostadssituationen, och cirka 190 000 unga mellan 20 och 27, varav många studenter, bor ofrivilligen hemma.

Ökar inte byggandet 

Det förväntade antalet påbörjade studentbostäder minskar kraftigt. Vi anser dock inte att regelförenklingar är lösningen på den akuta bostadsbristen. Boverket har redan genomfört regelförenklingar de senaste åren, med flera förändringar som specifikt rör reglerna för studentbostäder.

Det finns väldigt lite som tyder på att det skulle leda till ett ökat byggande. Studentbostäder har lägre krav än andra typer av bostäder men inte byggs det massa studentbostäder för det.

Byggreglerna finns av en anledning. Tillgänglighetskraven är viktiga för ett jämlikt samhälle, och andra regler, som kravet på kök, är en skyddsaspekt. Att äta hämtmat två gånger om dagen lär vara dåligt för folkhälsan, och lika så att människor köper kokplattor och lagar mat i dåligt ventilerade rum. En trygg bostadssituation med en god arbetsmiljö är en förutsättning för att vi studenter ska kunna fokusera på våra studier. 

Lösningen för att få igång byggandet är någon form av statliga investeringsstöd.

Bostadsbristen och den pågående byggkristen beror inte på byggregler i första hand, utan på finansieringen. Med dagens räntenivåer har nybyggnationen helt stannat av. Det saknas helt enkelt investeringsvilja. Sverige drabbas hårdare än andra länder, eftersom vi är det enda land i Norden som inte har subventioner för att bygga studentbostäder.

Lösningen för att få igång byggandet är någon form av statliga investeringsstöd.

Vad försvinner härnäst? 

Det finns flera olika modeller att välja mellan, exempelvis räntesubventioner, förmånliga lån eller bidrag för att bygga specifika typer av bostäder såsom studentbostäder. Det är bara att välja, men det duger inte att regeringen fortsätter stå passiv.

Hur länge går det att fortsätta plocka bort byggregel efter byggregel? Först vill Timbro ta bort köket men vad försvinner härnäst? Kunskapsnationen Sverige byggs inte av studenter som bor i skokartonger utan plats för att plugga eller laga mat. Det är nästan så man sätter kaffet i halsen, oavsett om kaffet är bryggt i ett kök eller på golvet i en skrubb.

Fakta

Timbro: Ta bort kravet på kök i bostäder

Sverige har bland det högsta byggkostnaderna i världen. En omvärdering av de kostsamma byggreglerna är ett måste – så varför inte börja med köket? Det frågar sig Rutger Brattström, projektledare inom ideologi, Timbro.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024