Replik: Fattigdom minskar inte av att tillåta tiggeri

REPLIK. Alla fall av kriminell organisering, utnyttjande och människohandel borde förhindras. Generationer riskerar att fastna i fattigdom och utsatthet om vi tillåter tiggeri, menar Tomas Tobé, Rättspolitisk talesperson (M) i replik till Åsa Lindhagen, Socialborgarråd (MP). 

Av: Tomas Tobé
Rättspolitisk talesperson (M)
Justitieutskottets ordförande

Åsa Lindhagen, miljöpartistiskt Socialborgarråd i Stockholm skriver i Altinget (8/3) att hon inte vill leva i ett samhälle där utsatta människor förbjuds från att be om hjälp. Men frågan om tiggeriförbud handlar om mer än så. Det handlar om att se problemen för vad dem är och hitta lösningar.

MP ger verklighetsfrämmande slutsatser 

Lindhagen kräver svar från Moderaterna om vad som ska hända när fler tvingas in i människohandel och prostitution på grund av begränsade valmöjligheterna för utsatta människor genom att dra verklighetsfrämmande slutsatser om vilka konsekvenserna av ett nationellt tiggeriförbud skulle vara. Vad hon missar att nämna är att dessa så kallade konsekvenser redan är en vanlig del av det organiserade tiggeriet idag.

Kriminella aktörer styr tiggeriet

Enligt Polisens egen bedömning finns det flera grupperingar som tigger i Sverige och som styrs av kriminella aktörer. Man bedömer att det förekommer multiexploatering där utsatta EU-medborgare, vid sidan av tiggeri, utnyttjas för till exempel prostitution redan i dag. Vi har sett förskräckliga exempel på hur människor utnyttjas och Moderaterna menar att alla fall av kriminell organisering, utnyttjande och människohandel borde förhindras på alla sätt och vis.

Nationellt tiggeriförbud är att ta politiskt ansvar

För att använda Lindhagens egna ord så får inte politiker förfalla till enkla eller ensidiga lösningar på komplexa problem. Då duger inte att blunda för den utsatthet som finns och sedan hoppas att saker och ting löser sig. Det går heller inte att avråda privatpersoner att hjälpa samtidigt som man dröjer med politiska lösningar. Situationen kräver politiskt ansvarstagande genom ett nationellt tiggeriförbud. 

Generationer fastnar i fattigdom

Många av dem som tigger i Sverige kommer från Rumänien och Bulgarien, länder där det råder stor fattigdom. Men lösningen på den fattigdomen stavas inte tiggeri på svenska gator och torg. Redan 2015 rapporterade Dagens Nyheter att minst 100 barn i Rumänien hade tagits ur skolan av sina föräldrar för att följa med dem till Sverige för att tigga. Problemen med fattigdom blir alltså inte mindre av att tillåta tiggeri. Tvärtom riskerar tiggeri att låsa fast fler generationer i fattigdom och utsatthet.

Blocköverskridande överenskommelse innan valet 

För oss handlar det om att se alla problem som följer i tiggeriets spår och hur människor utnyttjas. Vi måste stoppa tiggeriet och därför har vi sträckt ut handen till regeringen i syfte att ta ett gemensamt politiskt ansvar för detta innan valet i höst. Att döma av det signaler som vi hittills fått från regeringen så förmodar vi att det blir svårt.

Forrige artikel S-studenter: Fler åtgärder för att unga ska få tak över huvudet S-studenter: Fler åtgärder för att unga ska få tak över huvudet Næste artikel NRF: Avsaknad av nämndemän skulle minska rättssäkerheten NRF: Avsaknad av nämndemän skulle minska rättssäkerheten
Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

ÖVERBLICK. Coronakrisen har gjort att stödet för Socialdemokraterna skjuter i höjden. Flera som har sitt uppehållstillstånd knutet till arbete riskerar att förlora det, varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Personal på Statens servicecenter exponeras för smitta. Läs Altingets överblick.