Regnér petar myndighetschef

OMPLACERINGAR. Generaldirektör Anne Holm Gulati får lämna uppdraget som chef för Myndigheten för delaktighet. En tjänsteman från socialdepartementet tar över som vikarie.

Johanna Alskog

Anne Holm Gulati har lett Myndigheten för delaktighet (MFD) sedan den bildades våren 2014, genom en sammanslagning av Handisam och delar av Hjälpmedelsinstitutet. Hon utsågs av dåvarande äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (KD) som var nöjd över utnämningen.

– Jag är övertygad om att Anne Holm Gulati har de bästa förutsättningarna att leda myndigheten och bidra till det funktionshinderspolitiska områdets fortsatta utveckling, sade då Maria Larsson.

Men vid gårdagens sammanträde beslutade regeringen att ersätta Holm Gulati med en vikarie: Malin Ekman Aldén, ämnesråd vid socialdepartementet. Anne Holm Gulati flyttas och blir "generaldirektör i Regeringskansliet". Orsaken bakom beslutet vill inte barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnérs pressekreterare uppge, utan skriver till Altinget att regeringen har tillsammans med Holm Gulati kommit överens om detta och att hon "har startat upp myndigheten, nu dags för ny kompetensprofil på gd".

Genomlysning pågår

Åsa Regnér tycks ha ett visst fokus på myndigheten ifråga. Strax före jul gav hon i uppdrag till Statskontoret att göra en så kallad myndighetsanalys av Myndigheten för delaktighet. Bland annat ska Statskontoret "analysera hur MFD fullgör sitt uppdrag". Analysen ska lämnas över till regeringen senast den 22 juni 2016.

Nämnda personer

Åsa Regnér

Generalsekreterare Rädda barnen
Fil. mag i demokratiutveckling (Uppsala uni., 2011), fil. kand i spanska, tyska och konstvetenskap (Stockholms uni., 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00