Regiontopp: Våra anställda ska inte behöva följa Tidöavtalet

Släng informationsplikten i papperskorgen. Den uppmaningen riktar nu regionråden i Västra Götaland till sjukvårdsministern. Samtidigt lovar de att ingen regionanställd ska behöva bryta sin tystnadsplikt.

Regionstyrelsen ordförande Hélen Eliasson (S), uppmanar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att skrota förslaget om informationsplikt. 
Regionstyrelsen ordförande Hélen Eliasson (S), uppmanar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att skrota förslaget om informationsplikt. Foto: Västra Götalandsregionen, Pontus Lundahl / TT
Linda Berglund

Protesterna mot Tidöavtalets skrivning om att lämna förslag på en ordning så att kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera polis och Migrationsverket när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd har väckt starka reaktioner.

Läkarförbundet anser att det bryter mot förbundets etiska regler om människors lika värde och Svensk Sjuksköterskeförenings etiska råd säger i ett uttalande att avtalet strider mot vårdetiken.

”Att anmäla en person utan uppehållstillstånd till annan myndighet ingår inte i legitimerade sjuksköterskors arbetsuppgifter”, skriver det etiska rådet i sitt uttalande.

Även Vårdförbundet anser att informationsplikten strider mot professionsetiken.

Nu får yrkesgrupperna politiskt stöd. Det rödgröna styret i Västra Götalandsregionen säger i ett pressmeddelande att ingen av regionens 56 000 anställda ska tvingas bryta mot sin tystnadsplikt.

– Jag tror vi är först ut med den här markeringen, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) till Altinget.

Markeringen görs efter att den politiska ledningen kontaktats av anställda, däribland läkare, som är oroliga för vad informationsplikten kan innebära och för att personer kommer att avstå från att söka vård av rädsla för att bli rapporterade.

– Den oron ska inte behöva finnas. Vår vädjan är att ansvarig minister går ut och säger att man har fel och slänger det här i papperskorgen, säger Helén Eliasson.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.