Regionpolitiker sågar KD:s förlossningsförslag: ”Bara retorik”

”Grattis, med vår politik kommer förlossningsvården tillbaka till er” sade Ebba Busch (KD) i sitt sommartal. Men nu kritiserar ledande regionpolitiker KD:s förlossningsförslag.

”Det är svårt nog att upprätthålla kompetens på de förlossningar vi har. Det är inte rimligt att då starta ytterligare en förlossningsavdelning”, säger Elina Backlund Arab (S) om Ebba Buschs och Kristdemokraternas förslag om en möjlig återöppning av förlossningen i Sollefteå. 
”Det är svårt nog att upprätthålla kompetens på de förlossningar vi har. Det är inte rimligt att då starta ytterligare en förlossningsavdelning”, säger Elina Backlund Arab (S) om Ebba Buschs och Kristdemokraternas förslag om en möjlig återöppning av förlossningen i Sollefteå. Foto: Adam Ihse/TT
Miranda Olsson

Förra helgen presenterade Ebba Busch (KD) ett förslag om en nationell plan för förlossningsvården i Sverige. Hon pekade då ut flera orter vars förlossningskliniker enligt partiet skulle kunna återöppnas eller stärkas genom förslaget.

Regionpolitiker, även från det egna partiet, kom efteråt att reagera på att partiledaren beskrev förlossningsklinikerna i Lycksele och Skellefteå som nedläggningshotade. ”Helt fel” sade partiets gruppledare i Region Västerbotten, Hans-Inge Smetana, till Västerbottens-Kuriren.

Bristerna låter sig inte lösas snabbt och enkelt genom nationella planer eller pengar

Karin Sundin (S)

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00