Regeringskansliet förlorar miljoner på alliansbudget

BUDGET. Regeringens tjänstemannastab, Regeringskansliet, ska dra ned med 200 miljoner kronor. Pengarna ska i stället gå till försvaret. 

I dag, torsdag, blev konstitutionsutskottet, KU, klart med betänkandet som styr statens utgifter för centrala myndigheter som Riksdagsförvaltningen, Hovstaten och Regeringskansliet. Utskottets förslag baseras på allianspartiernas budgetmotion. Skillnaderna i utgifterna mellan alliansen och regeringen för posterna inom detta område är överlag små, förutom för ett anslag – Regeringskansliet.

– Vi omfördelar 200 miljoner kronor från Regeringskansliet till Försvarsmakten som ett led i vår försvarssatsning, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) till Altinget.

Alliansens ökning av medel till försvaret är dock mer än 200 miljoner.

– Det är bara en del av finansieringen, säger Andreas Norlén.

Regeringskansliet och dess utgifter var i blåsväder för 4 år sedan då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot den borgerliga regeringens förslag. De ville sänka kostnaderna för Regeringskansliet med 300 miljoner kronor. Efter att Sverigedemokraterna anslöt sig till S, V och MP blev det också riksdagens beslut. Den dåvarande Regeringen reagerade kraftfullt och diskussionerna om det var bra eller dåligt att spara på Regeringskansliet var infekterade.

– En julhälsning från Thomas Östros (S) och Jimmie Åkesson (SD) till Regeringskansliets anställda, var statsminister Fredrik Reinfeldts spydiga kommentar.  

Men debatten lade sig och Regeringskansliet fick så småningom tillbaka sina pengar genom en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och den borgerliga regeringen.

Men med den senaste besparingen är det viss skillnad. Andreas Norlén menar att beslutet för fyra år sedan kom som en blixt från klar himmel. Nu har det funnits tid för Regeringskansliet att förbereda sig.

– Det fanns med redan som förslag i våras, säger han. Han anser också att det finns en motiv till besparingen.

– Vi har en tydlig struktur till varför vi vill göra det, säger han och syftar på Alliansens försvarspolitik.

Sammantaget innebär det Regeringskansliet får 6,7 miljarder kronor nästa år i stället för de 6,9 miljarder som det var avsatt för i budgetpropositionen.  

Utgiftsområdet ”rikets styrelse” får också 5 miljoner kronor mindre i anslag för att finansiera en permanent och årlig satsning på den så kallade Kulturbryggan, pengar som alltså förs över till kulturbudgeten.  Regeringen upphävde nyligen den förra regeringens beslut att Kulturbryggan ska vara permanent.

Forrige artikel Maskerad huligan riskerar fängelse Næste artikel Hadzialic beklagar uteblivet lönelyft Hadzialic beklagar uteblivet lönelyft