Regeringens paus delar tunga myndigheter

Regeringen planerar att sätta processen för omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd på ett års paus, något som delar expertmyndigheterna. Havs- och vattenmyndigheten gör tummen upp, men Naturvårdsverket ifrågasätter nyttan med pausen.

Dagen före lucia. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) håller pressträff om planerna på en paus i omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd.
Dagen före lucia. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) håller pressträff om planerna på en paus i omprövningen av vattenkraftens miljötillstånd.Foto: Marko Säävälä/TT
Johanna Alskog

Regeringen förbereder en paus av omprövningen av miljövillkoren för landets vattenkraftverk. Syftet, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), att värna landets fossilfria vattenkraft som bidrar med planerbarhet, stabilitet och balansering till elsystemet.

– För att värna dessa egenskaper behövs det – innan omprövningen fortsätter – en ordentlig analys av vad elsystemet klarar av, sade hon vid förra veckans pressträff.

Bland de tunga expertmyndigheterna Energimyndigheten, Svenska Kraftnät, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket får regeringens plan ett blandat bemötande i den blixtsnabba remissrunda som har genomförts. Eller mer exakt – en myndighet sätter hälarna i marken: Naturvårdsverket.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00