Regeringen vill vara föräldraledig

FÖRÄLDRALEDIGHET. Konstitutionsutskottet har avfärdat idén om att lagreglera föräldraledigheten för statsråd. Men regeringen anser att en ministers barn ska ha samma möjligheter att knyta an till sina föräldrar som andra barn och ska nu ta fram ett lagförslag.

Johanna Alskog

Ett statsråd är ingen arbetstagare, utan har ett uppdrag av en mycket speciell natur. Därför är statsrådens möjligheter till föräldraledighet inget som lämpar sig för en lagreglering, regeringen får därför lösa situationen från fall till fall när det blir aktuellt. Det fastslog riksdagens konstitutionsutskott i december 2014 med anledning av två motioner på samma ämne, en från miljöpartisterna Rasmus Ling och Maria Ferm och en från kristdemokraten Caroline Szyber.

Men regeringen låter sig inte avskräckas av ett motsträvigt konstitutionsutskott. Även ett statsråds möjlighet och rätt till föräldraledighet bör skrivas in i lagen. Det anser regeringen och tillsätter en utredning med uppdrag att se över statsrådens situation samt att föreslå nödvändiga lagändringar. Om det visar sig att regeringsformen bör ändras, då ska utredaren göra regeringen uppmärksam på det, för att eventuellt tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté.

Beslutet att utreda frågan får positiv respons av Caroline Szyber (KD). 

– Det är bra att man tittar på det här, och det räcker att titta på våra nordiska grannländer för att se att det går, säger hon till Altinget. 

Ökade möjligheter till föräldraledighet kan också underlätta rekrytering av dem som är bäst lämpade för uppdrag som statsråd, oavsett om de har barn eller planerar att få barn inom en snar framtid.

ur regeringens direktiv till utredaren

En fråga som också ingår i utredarens uppdrag är konsekvenserna för den politiska personal vars anställning är direkt kopplad till statsrådet, det vill säga statssekreterare, politiskt sakkunniga, brevsvarare och talskrivare.  

 

 

 

 

Dokumentation

Översyn av möjligheterna till föräldraledighet för statsråd (kommittédirektiv 2015:93)


Nämnda personer

Caroline Szyber

Vice ordförande Småföretagarnas riksförbund och Villaägarna, rådgivare inom bostads-, bygg och fastighetsfrågor samt mötesledare för Altingets nätverk Bostad och Samhällsbyggande samt Politisk påverkan och Opinionsbildning
jur. kand (Stockholms uni., 2006), pol. mag (Lunds uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00